Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν σε ένα επείγον χειρουργείο, αξιολογώντας δεδομένα από την ιατρική πρακτική και προτείνοντας διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν ώστε να μειώνεται η πιθανότητα θανάτου. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από ομάδα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology – MIT), του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης και την παρουσίασε ο καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Γεώργιος Βέλμαχος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε πριν από λίγες μέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, για τον εορτασμό των εκατό χρόνων ζωής του συλλόγου.
Ο κ. Βέλμαχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εφαρμογή «έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ακριβείς προγνώσεις όσον αφορά τους ανθρώπους με επείγοντα χειρουργικά προβλήματα και εκείνους με τραύματα». Το ζητούμενο, όπως επισήμανε, είναι η τεχνητή νοημοσύνη να συμπεριφέρεται καλύτερα από έναν πολύ έμπειρο χειρουργό, ο οποίος μπαίνει μέσα στο δωμάτιο και απλώς βλέπει τον άρρωστο και βγάζει διάγνωση. Ο ίδιος δήλωσε, μάλιστα, αισιόδοξος ότι με την τεχνητή νοημοσύνη θα προκύψουν οι διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν ώστε να μειωθούν -για παράδειγμα- οι πιθανότητες θανάτου ενός ασθενή από το 70%, στο 60% ή ακόμη και στο 50%.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics and Political Science, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρθηκε στον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης σε περιπτώσεις, όπως η πρόσφατη πανδημία της Covid – 19 αλλά και η επιλογή των κατάλληλων φαρμακευτικών σχημάτων ανά περίπτωση ασθενή.
«Στην πρόσφατη πανδημία δεν είχαμε δεδομένα. Και όταν δεν έχεις σοβαρά δεδομένα υπάρχουν συνθήκες αβεβαιότητας. Και όταν υπάρχουν συνθήκες αβεβαιότητας, αυτές οι συνθήκες ευνοούν την παραπληροφόρηση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν διαφορετικά με την τεχνητή νοημοσύνη; Απείρως διαφορετικά. Γιατί θα ξέραμε τη δυναμική μετάδοση της νόσου πολύ πιο γρήγορα, μαζεύοντας μεγάλα δεδομένα, το οποίο δεν έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν αναφέρομαι στη χώρα μας, αυτά είναι παγκόσμια προβλήματα. Θα ξέραμε πάρα πολύ πιο γρήγορα, αν τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά, αναλύοντας πολύ πιο σύνθετα τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών. Αλλά και θα ξέραμε και το αν είναι αποτελεσματικά στην κατεξοχήν κλινική πράξη». Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι τα περισσότερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων προήλθαν από δυο μικρές χώρες, το Ισραήλ και το Κατάρ, που εφαρμόζουν την πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας.
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα και τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν, σημείωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει τις αλληλεπιδράσεις πολλών φαρμάκων για κάθε ασθενή με πολλά νοσήματα και να βοηθήσει τον γιατρό να επιλέξει εκείνα που λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, μειώνοντας, παράλληλα το κόστος της εξατομικευμένης φροντίδας.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση στο ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης, επισήμανε μεταξύ -άλλων- ότι 37 από τις 127 παραμέτρους που φαίνεται, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, να καθορίζουν την υγεία μας, είναι ψηφιακές. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι η ιατρική της ακριβείας πρόκειται να αλλάξει πολλές από τις ασθένειες στο μέλλον αλλά και τις ίδιες τις ταξινομήσεις τους. Επιπλέον αναφέρθηκε στις μετρήσεις που καταγράφονται από έξυπνα ρολόγια και παρόμοιες συσκευές και τόνισε: «υπάρχουν πλάνα και στην ελληνική πραγματικότητα από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, για να μπορέσουν τελικά και αυτές οι μετρήσεις να συνοδέψουν τον φάκελο υγείας που διαφαίνεται ότι θα αρχίσει να λειτουργεί από τις αρχές του επόμενου έτους».
Στην παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα και την κοινωνική ζωή των ανθρώπων αναφέρθηκε ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Παναγιώτης Ροϊλός. «Πριν από δύο χρόνια έγινε πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο το γεγονός ότι ένας άντρας που παντρεύτηκε …ολόγραμμα στην Ιαπωνία, δεν μπορεί πλέον να επικοινωνήσει με την εικονική του σύζυγο, διότι το λογισμικό που επέτρεπε την αλληλεπίδραση αυτή δεν υποστηρίζεται πλέον! Αυτό ήταν το τέλος μιας -καθώς φαινόταν- βαθιάς και ειλικρινούς ρομαντικής σχέσης μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός φανταστικού χαρακτήρα του κυβερνοχώρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, όπως είπε, εταιρείες όπως η Google και η Amazon επενδύουν στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και οι άνθρωποι αρχίζουν να σχετίζονται με τις έξυπνες συσκευές τους, λέγοντας «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» στις ψηφιακές οικιακές βοηθούς και αντιμετωπίζοντας τις ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ ως… κατοικίδια.
«Πιο κοντά μας, στην Ευρώπη, μια Ισπανίδα καλλιτέχνης μοιράστηκε τον περασμένο χειμώνα στιγμές από την καθημερινότητά της με τον ψηφιακό της σύντροφο, με τον οποίο τρώει μαζί, πλένουν μαζί τα πιάτα και τού γκρινιάζει όσο θέλει, αν και προγραμματίζουν να παντρευτούν το επόμενο καλοκαίρι», πρόσθεσε.
Με την ενημέρωση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την τεχνητή νοημοσύνη, έκλεισαν οι δράσεις του συλλόγου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη σύστασή του.
Πηγή: Zougla.gr