Η χρήση των drones στον κατασκευαστικό κλάδο

- Advertisement -

Η αυξανόμενη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιφέρει σταδιακά σημαντικές βελτιώσεις στο τρόπο λειτουργίας του κατασκευαστικού τομέα με αλλαγές που θα είναι συνεχείς καθώς διευρύνονται τα πεδία εφαρμογών τους.

Αποτελώντας πλέον την νέα καινοτόμο τεχνολογία στα κατασκευαστικά έργα τα drones έχουν μεταμορφώσει τον κατασκευαστικό κλάδο και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία σχεδιασμού, χαρτογράφησης και ασφάλειας .

Θα αναλύσουμε τα πιο βασικά σημεία αξιοποίησης τους .

Χαρτογράφηση περιοχής ενδιαφέροντος και υποδομών

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αντικαθιστούν γρήγορα τις παραδοσιακές μεθόδους επίγειας αποτύπωσης περιοχής , με δημοτικότητα αυξανόμενη παγκοσμίως .

Με λήψεις φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης και βίντεο η αποτύπωση γίνεται πιο γρήγορα και με χαμηλότερο κόστος ενώ στη συνέχεια μέ την χρήση απαραίτητων λογισμικών τα δεδομένα είναι διαθέσιμα για 3D μοντελοποίηση και περαιτέρω ανάλυση ώστε να παραχθεί ένα ακριβές υπόβαθρο.

Παρακολούθηση και διαχείριση έργου

Η τεχνολογία των Drones εξελίχθηκε σε τέτοιο σημείο ώστε η ανάγκη για άμεση συνδεσιμότητα με το χώρο εργασίας υπερκαλύπτεται από την χρήση τους.Χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο ως μέσο διατήρησης σταθερής γραμμής επικοινωνίας με τα εργοτάξια λόγω της ικανότητας συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Με σταθερά επαναλαμβανόμενες λήψεις φωτογραφιών ή βίντεο  δίνετε η δυνατότητα παρακολούθησης εξέλιξης έργου σε κάθε στάδιο του.

Η μείωση των καθυστερήσεων στη συλλογή δεδομένων και η δυνατότητα διαχείρισης ροής εργασίας 24 ώρες το 24ωρο είναι πρωτοφανής και έχει άμεσο αντίκτυπο στο έλεγχο εκτελούμενων εργασιών.

Βελτιωμένη συνολική ασφάλεια

Η χρήση των drones επιφέρει επίσης αύξηση αποτελεσματικότητας της γενικότερης ασφάλειας καθώςχρησιμοποιούνται τόσο για τη διατήρηση της ασφάλειας των εργαζομένων αλλά και  για την προστασία της υποδομών από κλοπές ή βανδαλισμούς. Μπορούν να ελέγξουν με ασφάλεια επικίνδυνες τοποθεσίες, μειώνοντας τα ατυχήματα στο χώρο εργασίας και αυξάνοντας την ασφάλεια στην εργασία.

Τα drones έχουν τη δυνατότητα να είναι σχεδόν παντού ταυτόχρονα. Δεν περιορίζουν μόνο δολιοφθορές και διατηρούν τους εργαζομένους πιο ασφαλείς αλλά δημιουργούν ένα σύστημα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, το οποίο έχει ήδη υιοθετηθεί από μια σειρά κατασκευαστικών εταιρειών. Αναβαθμίζοντας έτσι την ασφάλεια σε ένα μέγιστο βαθμό.

Επιθεωρήσεις

Η χρήση drones είναι ο καλύτερος τρόπος να ολοκληρωθούν οι επιθεωρήσεις των υποδομών  καθώς έχουν τη δυνατότητα να πετούν ακόμη και σε απομακρυσμένες τοποθεσίες ανά σταθερά επαναλαμβανόμενα  διαστήματα, παρέχοντας διαχρονική εικόνα και εντοπισμό τυχών κατασκευαστικών «αστοχιών».

Οι επιτόπιες επιθεωρήσεις σημαίνουν κόστος που μειώνεται δραστικά με καταγραφή πορείας έργου και ασφάλειας εργοταξίου καθώς μπορούν να γίνουν με παρακολούθηση ζωντανής μετάδοση από το γραφείο ή καταγεγραμμένη από το drone , παρέχοντας έτσι την δυνατότητα καρέ καρέ λεπτομερειών που ξεφεύγουν από το ανθρώπινο μάτι.

Τα drones έχουν την ικανότητά να συλλέγουν και να παρέχουν δεδομένα συμβάλλοντας στη ταχύτερη ολοκλήρωση μιας εργασίας. Επομένως στο μέλλον θα αναλάβουν ακόμη πιο ολοκληρωμένα καθήκοντα σε μεγάλα έργα καθώς με την εξοικονόμηση χρόνου και αυτονόητη μείωση κόστους οι κατασκευαστικές εταιρίες που βασίζονται σε αυτά θα είναι σε θέση να κάνουν πολύ πιο οικονομικές προσφορές με συντομότερα χρονοδιαγράμματα. Ο κλάδος των κατασκευών εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς με καινοτομίες και αλλαγές στις παραδοσιακές μεθόδους και πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Οι τεχνολογίες των drones αλλά και πολλές άλλεςτεχνολογίες που μετασχηματίζουν τον κατασκευαστικό κλάδο [Construction 4.0] είναι το αντικείμενο της εκδήλωσης DIGITAL CONSTRUCTION η οποία θα πραγματοποιηθεί 10 & 11 Ιουνίου 2023, στο Εκθεσιακό Περιστερίου.

Πληροφορίεςwww.digitalcosntructions.eu

Πρόσκληση Δωρεάν Εισόδου ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ