Τη σύλληψη μελών εγκληματικής συμμορίας ανακοίνωσε η Ιταλία, αποκαλύπτοντας ότι οι κακοποιοί δοκίμαζαν τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο, με στόχο τη μεταφορά ναρκωτικών.
Η συμμορία είχε την έδρα της στο Τορίνο της βόρειας Ιταλίας και διακινούσε σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης, ρητίνης κάνναβης (χασίς) και αποξηραμένης κάνναβης. Οι ιταλικές αρχές παρακολουθούσαν μέλη της οργάνωσης από το 2021, ενώ κατά τη σύλληψή τους εντοπίσθηκαν 204 κιλά ναρκωτικών ουσιών. Το μικρό τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο, το οποίο η συμμορία είχε κατασκευάσει και δοκιμάσει, δεν είχε τεθεί ακόμη σε υπηρεσία.
Επικεφαλής της ομάδας είναι δύο αδέλφια από την Αλβανία, ιδιοκτήτες αλυσίδας πλυντηρίων αυτοκινήτων, μέσω των οποίων διοχέτευαν τα κέρδη της καλλιέργειας κάνναβης, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Αλβανία. Η συμμορία δραστηριοποιείτο επίσης στον Ισημερινό, στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στην Ισπανία.
Εγκληματικές συμμορίες στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν συνάψει τα τελευταία χρόνια συμμαχίες με καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, που έχουν αναδειχθεί στους κυριότερους διακινητές κοκαΐνης από την Κολομβία και το Περού, μέσω της Κεντρικής Αμερικής, προς τις δυτικές αγορές.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση κοκαΐνης, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης ναρκωτικών EMCDDA.
Η έκθεση της υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου, βασίστηκε στην ανάλυση λυμάτων από 88 πόλεις 23 κρατών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, όπου κατοικούν 55,6 εκατ. άνθρωποι. Το πόρισμα δείχνει ότι η κατανάλωση κοκαΐνης, κεταμίνης και MDMA αυξήθηκε σημαντικά, με τις αμφεταμίνες και την κάνναβη να παραμένουν σταθερές στις προτιμήσεις του κοινού. Οι τελωνειακές αρχές της Αμβέρσας δέσμευσαν πέρυσι 121 τόνους κοκαΐνης, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 110 τόνων από το 2022. Η διαφθορά υπαλλήλων σε λιμάνια αποτελεί αναγκαίο συστατικό της διακίνησης ναρκωτικών, με τα καρτέλ να ανταμείβουν πλουσιοπάροχα –ή να απειλούν– τους συνεργούς
Στις 7 Μαΐου, η Γερμανία διοργάνωσε διυπουργική σύνοδο ευρωπαϊκών κρατών για το οργανωμένο έγκλημα, στην οποία οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία των χωρών τους με τα κράτη της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών. Η σύνοδος στο Αμβούργο εξερεύνησε επίσης πώς θα προληφθεί η χρήση των λιμένων της Ε.Ε. ως σημείων εισόδου ναρκωτικών από χώρες όπως η Βραζιλία, το Περού, ο Ισημερινός και η Κολομβία.
Το 2023, 44 τόνοι κοκαΐνης δεσμεύθηκαν από τις γερμανικές αρχές, 59 τόνοι στην Ολλανδία και 121 τόνοι στο Βέλγιο, με τα λιμάνια της Αμβέρσας, του Ρότερνταμ και του Αμβούργου να έχουν αναδειχθεί σε κύριες πύλες εισόδου της κοκαΐνης στην Ε.Ε. Στο λιμάνι του Αμβούργου, οι ποσότητες κοκαΐνης που εντοπίσθηκαν πέρυσι ήταν τετραπλάσιες από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, με 44 τόνους το 2023, έναντι 9,5 τόνων το 2019.
Της συνόδου είχε προηγηθεί επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ σε Βραζιλία, Περού, Ισημερινό και Κολομβία τον Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στη Λατινική Αμερική, η κ. Φέιζερ υπέγραψε συμφωνίες αστυνομικής συνεργασίας, αντιμετώπισης της διαφθοράς και εκπαίδευσης προσωπικού δυνάμεων ασφαλείας. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής καταπολέμησης των ναρκωτικών, η Ε.Ε. έχει δεσμεύσει 220 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση τεχνολογικού εξοπλισμού τελευταίας γενιάς σχετικά με τη βελτίωση των τελωνειακών ελέγχων στα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων.
Πηγή:kathimerini.gr