Κίνα: Ελέγχει την παγκόσμια αγορά drones

- Advertisement -

Η Κίνα ελέγχει περίπου το 80-90% της παγκόσμιας αγοράς εμπορικών drones, με την DJI να κατέχει το 70-90% της αγοράς καταναλωτικών και επαγγελματικών drones παγκοσμίως, σύμφωνα με πηγές όπως το Center for Strategic and International Studies και την AUVSI.

Η Κίνα κυριαρχεί στην παραγωγή μπαταριών λιθίου ενώ παρέχει άνω του 80% των σπάνιων γαιών που εισάγονται στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι απαραίτητες για μαγνήτες, κινητήρες και συστήματα πλοήγησης drones.

Αεροπλαισιά, ραδιοπομποί, οθόνες και μικροτσίπ προέρχονται συχνά από την Κίνα, λόγω των αποδοτικών αλυσίδων εφοδιασμού και του χαμηλού κόστους.

Η Κίνα επωφελείται από δεκαετίες επενδύσεων σε υποδομές, επιδοτήσεις και την τεχνολογική υπεροχή του Shenzhen, που επιτρέπει την παραγωγή φθηνών και προηγμένων εξαρτημάτων. Τα αμερικανικά εξαρτήματα μπορεί να κοστίζουν 3-100 φορές περισσότερο από τα κινεζικά, σύμφωνα με την Defense Innovation Unit και την Neros.

Η DJI κυριαρχεί στην αμερικανική αγορά, με 90% μερίδιο στα καταναλωτικά drones, 70% στα επαγγελματικά και 92% στα drones πρώτων ανταποκριτών (π.χ., αστυνομία, πυροσβεστική).

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Pentagon) μέσω της Defense Innovation Unit (DIU) έχει επιβάλει αυστηρούς κανονισμούς μέσω του National Defense Authorization Act (NDAA), απαιτώντας τα στρατιωτικά drones να είναι απαλλαγμένα από κινεζικά εξαρτήματα (π.χ., κάμερες, ελεγκτές πτήσης). Ωστόσο, μόνο 23 από τις 300 υποβολές εγκρίθηκαν για τη «Blue List» το 2025, υποδεικνύοντας ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες εξακολουθούν να βασίζονται σε κινεζικά εξαρτήματα.

Ενώ η Κίνα ελέγχει το 90% της παγκόσμιας αγοράς εξαρτημάτων drones (σύμφωνα με την Drone Industry Insights) ορισμένες εταιρείες έχουν αρχίσει να μεταφέρουν την παραγωγή σε εγχώριες ή συμμαχικές πηγές (π.χ., Ταϊβάν, Ιαπωνία, Αυστραλία).

Για εμπορικά drones, η εξάρτηση πλησιάζει το 90% λόγω της κυριαρχίας της DJI και της έλλειψης ανταγωνιστικών αμερικανικών εναλλακτικών. Για στρατιωτικά drones, η εξάρτηση είναι μικρότερη αλλά παραμένει σημαντική, ιδιαίτερα για σπάνιες γαίες και μπαταρίες, με εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 50-80% για κρίσιμα εξαρτήματα.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την εξάρτηση από την Κίνα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας και έχουν λάβει μέτρα για τη μείωσή της.

Το 2022, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε την DJI «κινεζική στρατιωτική εταιρεία», ενώ το 2024 πέρασε νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση κινεζικών drones από ομοσπονδιακές υπηρεσίες (American Security Drone Act).

Πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Τέξας έχουν περιορίσει τη χρήση κινεζικών drones από δημόσιες υπηρεσίες.

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ταϊβάν, την Αυστραλία (Lynas Rare Earths) και την Ιαπωνία για την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών σπάνιων γαιών και εξαρτημάτων.

Η Ταϊβάν, ως κέντρο παραγωγής ημιαγωγών, φιλοδοξεί να γίνει κόμβος για drones, μειώνοντας την εξάρτηση από την Κίνα.

Η παραγωγή drones στις ΗΠΑ εξαρτάται σημαντικά από την Κίνα, ιδιαίτερα για εμπορικά drones, όπου η εξάρτηση πλησιάζει το 90% λόγω της κυριαρχίας της DJI και της κινεζικής αλυσίδας εφοδιασμού. Για στρατιωτικά drones, η εξάρτηση είναι μικρότερη αλλά παραμένει κρίσιμη (50-80%) για εξαρτήματα όπως σπάνιες γαίες και μπαταρίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ