Καταδίωξη με drone και σύλληψη 13χρονου μαθητή – Αντιπαράθεση ΕΛ.ΑΣ. και γονέων για ένα περιστατικό που σοκάρει

- Advertisement -

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύλληψη 13χρονου μαθητή στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες, καταδιώχθηκε ακόμη και με drone και κρατήθηκε για ώρες χωρίς την παρουσία της μητέρας του ή ψυχολόγου. Το περιστατικό, που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 5 Νοεμβρίου, έχει ανοίξει νέο μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία και την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της 7ης κοινότητας του Δήμου Αθηναίων.

Η Ένωση κάνει λόγο για «κρατική εκτροπή και απάνθρωπη μεταχείριση ανηλίκου», καταγγέλλοντας ότι το παιδί ανακρίθηκε όλη τη νύχτα χωρίς παρουσία γονέα, με αστυνομικούς να το πιέζουν να κατονομάσει συμμαθητές του, προκειμένου να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά. «Ένα παιδί συνελήφθη σαν κοινός εγκληματίας, μόνο και μόνο επειδή πήγαινε να στηρίξει την κατάληψη του σχολείου του», τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης, Κατερίνα Κυριακοπούλου, κάνοντας λόγο για «αδιανόητη επιχείρηση τρομοκράτησης μαθητών».

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε drone για να καταγράψει τις κινήσεις γύρω από το σχολείο και ότι το υλικό αυτό αποτέλεσε τη βάση του «κατηγορητηρίου για φθορά ξένης περιουσίας». Μιλούν για «κατάπτυστο σενάριο» και καταγγέλλουν πως αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στα σχολεία, «προτιμά να στέλνει ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και κάμερες παρακολούθησης στα προαύλια».

Απαντώντας, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία περιγράφει το περιστατικό ως επιχείρηση εντοπισμού δραστών φθοράς σχολικής περιουσίας. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας, «περιπολούντες αστυνομικοί της Ομάδας ΔΡΑΣΗ έλαβαν σήμα για ομάδα ατόμων που προκαλούσαν φθορές στην πλαϊνή πόρτα του 46ου Γυμνασίου Αθηνών». Οι αστυνομικοί, όπως αναφέρεται, εντόπισαν τον 13χρονο «ως μέλος της ομάδας» και τον οδήγησαν στο Τμήμα Εγκλημάτων Εξαρχείων, όπου σχηματίστηκε δικογραφία για φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία.

Η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι ενημέρωσε άμεσα τη μητέρα του μαθητή, η οποία προσήλθε αργότερα στο τμήμα, ενώ ο ανήλικος αφέθηκε ελεύθερος το επόμενο πρωί με εντολή εισαγγελέα. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «εκτεταμένες φθορές» και για «ανεύρεση λοστού» κοντά στο σημείο.

Ωστόσο, οι γονείς επιμένουν ότι πρόκειται για προσχηματική αιτιολόγηση μιας αυταρχικής επιχείρησης. «Αντί η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις ελλείψεις στα σχολεία, επιλέγει να επιτηρεί και να τρομοκρατεί τα παιδιά μας», αναφέρουν, καλώντας την Πολιτεία «να αποσύρει άμεσα τις κατηγορίες» και να «σταματήσει τη στοχοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων».

Η υπόθεση έχει πάρει ήδη πολιτικές διαστάσεις, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «πρωτοφανή θεσμική εκτροπή» και να ζητούν εξηγήσεις για τη χρήση μέσων επιτήρησης όπως τα drones σε μαθητικές δράσεις. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η χώρα χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση στα σχολεία — ή περισσότερους δασκάλους μέσα σε αυτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ