Ο εκπαιδευτής χειριστών drones Νίκος Τσούμας, από την Dronexprts, μιλάει στο idrones.gr και ανοίγει τα χαρτιά του για τα μυστικά της εκπαίδευσης, δίνει συμβουλές προς νέους και βετεράνους χειριστές και μιλάει για τα μελλοντικά του σχέδια!
Αρχικά εσύ ποτέ ξεκίνησες να ασχολείσαι, ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με drone και πότε;
Νίκος Τσούμας: Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη αυτή και για το βήμα που μου δώσατε ώστε να μιλήσω για ένα θέμα που γίνεται όλο και πιο επίκαιρο τον τελευταίο καιρό και που υπάρχουν πιθανόν πολλά πράγματα που ο κόσμος δεν γνωρίζει ακόμη και με μεγάλη μου χαρά θα ήθελα να απαντήσω όσο πιο απλά γίνεται.
Η πρώτη μου επαφή έγινε πριν αρκετά χρόνια και αυτό συνέβη γιατί το συγκεκριμένο αντικείμενο συνδυάζει την ιδέα της πτήσης μαζί με την προηγμένη τεχνολογία, δυοπράγματα που είναι για εμένα βασικά συστατικά της ψυχοσύνθεσης μου. Ξεκίνησα αρκετά νωρίς με κάποια υποτυπώδη ας πούμε τηλεκατευθυνόμενα στα οποία προσπαθούσαμε να βάλουμε εικόνα μετά ήρθαν τα Cx-20 και το phantom1.
Πόσο παλιό είναι το σκηνικό στην Ελλάδα; Πότε άρχισε να αποκτά δημοτικότητα και για ποιον λόγο;
Στην Ελλάδα ξεκίνησε αρχικά περίπου το 2000 από τους λεγόμενος «χομπίστες» . Λόγω των επαγγελματικών εφαρμογών αλλά και το ότι προσφέρει άπειρηδιασκέδαση αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα. Εταιρίες όπως η DJI προσφέρουν έτοιμες λύσεις με μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας.
Κάποιος που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται, τι πρέπει να έχει στο μυαλό του; Κάνε μια αναφορά στα βασικά.
Πρωταρχικά θα πρέπει να σκεφτεί για ποιο λόγο θέλει μια τέτοια συσκευή και στην πορεία πόσο χρόνο είναι διατεθειμένος να δαπανήσει για να γίνει παραγωγικός και κυρίως ασφαλής αλλά και χρήματα δεδομένου ότι κάποια drone μπορούν να αγορασθούν σε οικονομική τιμή ενώ κάποια άλλα είναι αρκετά ακριβά. Αυτά βέβαια τα ακριβότερα είναι κυρίως για επαγγελματική χρήση. Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι αρχικά χρειάζεται ένα budget όχι ιδιαίτερα μεγάλο αλλά ούτε και μικρό για την σημερινή κατάσταση που βιώνουμε όλοι. Όμως θα αποζημιωθεί σίγουρα όταν ξεκινήσει να πετάει και να παρουσιάσει στους φίλους του τα πρώτα του Video.
Με το ξεκίνημα έρχεται φαντάζομαι και η ανάγκη εκμάθησης, αν θέλουμε να μιλάμε για κάτι σωστό και ολοκληρωμένο. Και εδώ έρχεται η Dronexprts η οποία πότε ξεκίνησε την λειτουργία της;
H Dronexprts είναι μια εταιρεία εγκεκριμένη από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που παρέχει υπηρεσίες που αφορούν στην χρήση ΣΜηΕΑ (Drones) εκ των οποίων μια από αυτές είναι και η εκπαίδευση τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο . Η διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση ο υποψήφιος μετά το πέρας των μαθήματων θα έχει δικαίωμα να πιστοποιηθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενώ στην δεύτερη περίπτωση θα έχει αποκτήσει πολύ καλό θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο που του δίνει την δυνατότητα να πετάει με σιγουριά και ασφάλεια αλλά που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει επαγγελματικά εφόσον δεν έχει πιστοποίηση από την ΥΠΑ.
Θέλεις να μας μιλήσεις λίγο αναλυτικότερα για το αντικείμενο της Dronexperts και αυτά που προσφέρει;
Εκτός από την Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Χειριστών παρέχουμε απευθείας υπηρεσίες σε πελάτες όπως:
•Εναέρια επιθεώρηση κτιρίων και κατασκευών•Φωτογράφηση, Βιντεογράφηση Εκδηλώσεων• Εναέρια Επιθεώρηση σκαφών• Εναέρια Επιτήρηση Χώρων•Αρωγή σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης•Δημιουργία 3D/2D Χαρτών •Γεωργία Ακριβείας (Αεροψεκασμούς)
Εκτός από το κομμάτι της εκμάθησης γνωρίζω πως η Dronexperts έχει περάσει και στον τομέα των κατασκευών. Ετοιμάζετε λοιπόν ένα δικό σας Drone και μάλιστα με κάποιες διεθνής συνεργασίες. Θα μας διαφωτίσεις;
Ναι βρισκόμαστε στις τελικές δοκιμές ενός Fixedwingdrone σε συνεργασία με μια μεγάλη εταιρία του εξωτερικού.
Πρόσφατα φτάσατε μέχρι τις Κυκλάδες μας. Τι project έτρεξε εκεί;
Χαρτογραφήσαμε κάποια μονοπάτια και κάναμε κάποιες δοκιμές σε ειδικές συνθήκες του αεροσκάφους σταθερών πτερύγων.
Μίλησέ μας λίγο για το κομμάτι των πρακτικών εφαρμογών. Που χρησιμοποιούνται τα Drones;
Θα σου πω επιγραμματικά διότι το να αναφέρουμε όλες της εφαρμογές των drone σε μια συνέντευξη δεν θα μας έφτανε ο χώρος •Έξυπνη Γεωργία- Ακριβείας,Κτηνοτροφία• Αερομεταφορά δεμάτων γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια• Εναέρια Επιτήρηση Χώρων-Παραγωγή Videos και φωτογράφησης για ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς λόγους
Αναρωτιέμαι αν τα drones μπορούν να φανούν χρήσιμα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Είχαμε π.χ. πρόσφατα τον τραγικό σεισμό στη Σάμο. Θα μπορούσαν να παρέχουν κάποια βοήθεια σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες;
Ενδεχομένως θα μπορούσαν να φέρουν πλάνα και videos και γενικότερα χρήσιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο επιχειρήσεων, γεγονός που θα ανέβαζε κατακόρυφα το επίπεδο αποφάσεων. Ίσως και με κάποιο μεγάφωνο να μπορούσαν να κατευθύνουν κόσμο προς ένα σημείο συγκεντρώσεις. Γενικά ένα drone έχει εφαρμογή σε πολλές δύσκολες καταστάσεις (φωτιά, σεισμούς, πλημμύρες κ.α).
Πάμε πάλι πίσω στο κομμάτι της εκμάθησης. Είναι δύσκολο να ασχοληθεί κάποιος με την εκμάθηση drone; Πόσα και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει για να μάθει να πιλοτάρει σωστά ένα drone;
Όχι δεν είναι καθόλου δύσκολο να ασχοληθεί κάποιος. Υπάρχουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα που σου δίνουν όλο εκείνο το υπόβαθρο στο να μπορείς να πετάς με ασφάλεια και να γνωρίζεις τι κάνεις και για ποιο λόγο. Επίσης, τα πρακτικά μαθήματα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε κάποιος να είναι σε θέση να εφαρμόσει τα θεωρητικά.
Με την Dronexperts τι μελλοντικά σχέδια έχεις;
Να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες προς τους πελάτες μας.Εκπαίδευση, Ασφάλεια και Αποτελεσματικότητα!
Δώσε ένα μήνυμα στους αναγνώστες που μας διαβάζουν και που μελλοντικά θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό το τόσο επίκαιρο και ενδιαφέρον επάγγελμα και χόμπι.
Θα πρέπει να αποφασίσουν με τι ακριβώς θέλουν να ασχοληθούν και να μην διστάζουν να μας ρωτήσουν για οποιαδήποτε απορία έχουν. Είμαστε πάντα έτοιμοι να τους απαντήσουμε και να τους βοηθήσουμε να επιλέξουν τι είναι καλύτερο γι’ αυτούς.
Προπάντων όμως, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι να αγαπάνε αυτό που κάνουν γιατί τότε σίγουρα θα πετύχουν και το αποτέλεσμα θα τους ανταμείψει!!!!!!
Περισσότερα για της dronexprts μπείτε εδώ