Πώς να πετάξετε ένα drone τη νύχτα: 8+1 χρήσιμα tips απο τo Dji Store Greece – Myhelis

- Advertisement -

Τη στιγμή που οι πτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της ημέρας προσφέρουν εκπληκτική θέα και συναρπαστικές ευκαιρίες για διάφορους σκοπούς, η νυχτερινή πτήση με drone μπορεί να προσδώσει μια εντελώς νέα διάσταση στις εναέριες περιπέτειές σας.

Ωστόσο, η νύχτα και το σκοτάδι κρύβουν κινδύνους και προκλήσεις και απαιτούν ένα κάπως διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων και προφυλάξεων από τους χειριστές.

Αυτό που θα δούμε, λοιπόν, παρακάτω είναι το πώς να πετάξετε ένα drone τη νύχτα με ασφάλεια, οπότε συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε τα πιο χρήσιμα σχετικά tips!

1. Μάθετε τη νομοθεσία

Πριν βγάλετε το drone σας στους νυχτερινούς ουρανούς, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τους νόμους και τους κανονισμούς που ισχύουν.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ημερήσια αλλά και νυχτερινή πτήση με drone; Τι ισχύει, τι επιτρέπεται και τι όχι; Μπορείτε να πετάξετε ένα drone τη νύχτα; Είναι νόμιμο;

Η απάντηση είναι ότι στη χώρα μας επιτρέπονται οι νυχτερινές πτήσεις με droneαρκεί να πληρούνται οι επιμέρους απαιτήσεις της εκάστοτε κατηγορίας.

Για να μάθετε περισσότερα για τις κατηγορίες, το αν χρειάζεται άδεια πτήσης για drone κ.α., ρίξτε μια ματιά στο σχετικό άρθρο μας για το πού μπορείτε να πετάξετε ένα drone και ανακαλύψτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε!

2. Εξοικειωθείτε πρώτα πλήρως με τις ημερήσιες πτήσεις

Πριν ξεκινήσετε νυχτερινές πτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε να πετάτε πρώτα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αποκτήστε επάρκεια στον χειρισμό του drone σας σε διάφορες συνθήκες, κατανοήστε το πώς λειτουργεί το χειριστήριό του και αναπτύξτε καλές δεξιότητες στο πιλοτάρισμα.

Έτσι, μόλις αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και επιδεξιότητα στις πτήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έχετε τη δυνατότητα να μεταβείτε στις νυχτερινές πτήσεις με μεγαλύτερη σιγουριά και επάρκεια.

3. Επιλέξτε τη σωστή τοποθεσία και δοκιμάστε τη κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η επιλογή της σωστής τοποθεσίας για νυχτερινές πτήσεις με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Φροντίστε να επιλέξετε περιοχές με ελάχιστη φωτορύπανση, ώστε να διακρίνετε καλύτερα τα φώτα του αεροσκάφους σας, να μην έχετε περισπασμούς, να μπορείτε να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες κ.α.

Ακόμα, καλό θα είναι η τοποθεσία να είναι αρκετά ανοιχτή, να μην περιέχει δηλαδή πολλά εμπόδια, ώστε να μειωθεί ο βαθμός δυσκολίας.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι να εξετάσετε την περιοχή στο φως της ημέρας πριν κάνετε τη νυχτερινή σας πτήση. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανά εμπόδια και κινδύνους (π.χ. δέντρα, καλώδια της ΔΕΗ κ.λπ.), να αποκτήσετε μια γενική εικόνα και αίσθηση της περιοχής και να εξασφαλίσετε τελικά την αποφυγή ατυχημάτων και την ενίσχυση της ασφάλειας της πτήσης.

4. Ελέγξτε τον καιρό

Φροντίστε να ελέγξετε τον καιρό έγκαιρα, αρκετά πριν τη νυχτερινή σας πτήση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες καιρικές συνθήκες θα υπάρχουν την ώρα που θα πετάτε, κάτι που, φυσικά, ισχύει και για τις ημερήσιες πτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να αποφύγετε ισχυρούς ανέμους, βροχές και τέτοιες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Για να ανακαλύψετε τους πιθανούς περιορισμούς του καιρού στη λειτουργία των drones, ρίξτε μια ματιά στο σχετικό άρθρο που έχουμε γράψει για εσάς!

5. Πετάξτε σε μεγαλύτερο ύψος

Μια ακόμα ιδιαίτερα σημαντική συμβουλή σχετικά με το πώς να πετάξετε ένα drone τη νύχτα είναι και το να πετάτε σε μεγαλύτερο ύψος.

Το σκοτάδι θέτει προκλήσεις και μπορεί να δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό την ορατότητα, με τις πιθανότητες το αεροσκάφος σας να συγκρουστεί με κάποιο εμπόδιο που δεν έχετε δει να είναι αρκετά αυξημένες.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να πετάτε σε μεγαλύτερη ύψη, έτσι ώστε να αποφεύγετε ευκολότερα τα εμπόδια και να μπορείτε να αντιδράσετε έγκαιρα πριν κάτι πάει στραβά.

Φυσικά, η αποφυγή συγκρούσεων και ατυχημάτων μπορεί να επιτευχθεί και αυτόματα, καθώς πολλά drones είναι πλέον εξοπλισμένα με λειτουργία ανίχνευσης και αποφυγής εμποδίων (obstacle sensing / avoidance).

6. Χρησιμοποιήστε ισχυρά φώτα

Ίσως το σημαντικότερο tip που έχουμε να σας δώσουμε για το θέμα που συζητάμε είναι ο καλός φωτισμός.

Τα περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με διάφορα φώτα LED, τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος τους. Αυτό, όμως, ίσως να μην είναι αρκετό.

Ακολουθούν ορισμένα πιο συγκεκριμένα tips σχετικά με τα φώτα για τη νυχτερινή πτήση του drone σας:

  • Ρυθμίστε τη φωτεινότητα των φώτων έτσι ώστε να φαίνονται και να φωτίζουν καθαρά αλλά ταυτόχρονα και να μην ενοχλούν το γύρω περιβάλλον (π.χ. ζώα, ανθρώπους κ.λπ.).
  • Χρησιμοποιήστε ειδικά φώτα κατά της σύγκρουσης (anti-collision lights), τα οποία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για νυχτερινές πτήσεις. Τα συγκεκριμένα φώτα καθιστούν το drone σας ορατό από άλλους πιλότους ή χειριστές και αποτρέπουν συγκρούσεις και ατυχήματα.
  • Βάλτε πρόσθετα φώτα, εάν είναι απαραίτητο. Μπορείτε να τοποθετήσετε έξτρα φώτα LED στο σώμα του αεροσκάφους σας και να βελτιώσετε την ορατότητα και την ασφάλεια.

7. Πετάξτε με αργές και σταθερές κινήσεις

Η νυχτερινή πτήση με drone είναι πιο απαιτητική από μια πτήση στο φως της ημέρας.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό;

Αυτό σημαίνει πως οι αργές, σταθερές και προσεκτικά μελετημένες κινήσεις αποτελούν έναν αρκετά συνετό τρόπο να πετάξετε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μην κάνετε ξαφνικούς ελιγμούς και μην αυξάνετε ή μειώνετε απότομα το ύψος πτήσης. Ο ομαλός και σταθερός χειρισμός θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλύτερο έλεγχο και να μειώσετε τις πιθανότητες κάποιου ατυχήματος.

8. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία “Επιστροφή στο σπίτι” (Return-to-Home)

Η “επιστροφή στο σπίτι” (Return-to-Home / RTH) αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό ασφαλείας, που επιτρέπει στο drone να επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης αυτόματα, εάν συμβεί οτιδήποτε (π.χ. εάν απομακρυνθεί πολύ και το χάσετε από τα μάτια σας, εάν εξαντληθεί η μπαταρία κ.α.).

Ενεργοποιήστε αυτή τη λειτουργία πριν την απογείωση, ώστε να εξασφαλίσετε την ασφαλή επιστροφή του αεροσκάφους σας, καθώς το σκοτεινό, νυχτερινό τοπίο θέτει σημαντικές δυσκολίες στην ορατότητα.

9. Bonus tip – Φροντίστε για εκπληκτικές νυχτερινές λήψεις

Μια από τις καλύτερες απαντήσεις που μπορεί να δώσει κανείς στην ερώτηση γιατί να πετάξω το DJI drone μου τη νύχτα ή γενικότερα στο τι μπορώ να κάνω με ένα drone, είναι η δυνατότητα για συναρπαστικές και μαγευτικές νυχτερινές φωτογραφικές λήψεις.

Ο έναστρος ουρανός, τα φώτα των πόλεων από ψηλά κ.λπ. είναι μόνο ορισμένες από τις καθηλωτικές σκηνές που μπορείτε να απαθανατίσετε.

Για να αποκτήσετε τις πιο εντυπωσιακές νυχτερινές λήψεις:

  • Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις της κάμερας του drone σας και, συγκεκριμένα, αυξήστε το ISOχρησιμοποιήστε μια πιο αργή ταχύτητα κλείστρου και ανοίξτε το διάφραγμα, ώστε να αφήσετε περισσότερο φως να εισέλθει στον φακό και να βγάλετε πιο ευκρινείς φωτογραφίες και μαγευτικά νυχτερινά τοπία.
  • Πειραματιστείτε με τις πηγές φωτός. Χρησιμοποιήστε τόσο τεχνητές όσο και φυσικές πηγές προκειμένου να δημιουργήσετε δραματικές και οπτικά ελκυστικές συνθέσεις.
  • Αξιοποιήστε το time-lapse και τη μακρά έκθεση (long exposure) για να αποτυπώσετε πανέμορφα ίχνη φωτός στον έναστρο ουρανό.

Για περισσότερα γενικά tips γύρω από το πώς να βγάλετε φωτογραφίες με drone, διαβάστε το σχετικό άρθρο μας!

Πώς να πετάξετε το drone σας τη νύχτα – Συμπερασματικά

Όλα τα παραπάνω tips γύρω σχετικά με το πώς να πετάξετε ένα drone τη νύχτα με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικά στις νυχτερινές περιπέτειές σας.

Οι νυχτερινές πτήσεις αποτελούν συναρπαστικές και πρωτόγνωρες εμπειρίες, ωστόσο απαιτούν προσοχή, σύνεση, επιδεξιότητα και, φυσικά, να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όλα όσα είπαμε παραπάνω.

Πάρτε μια γεύση από την τεράστια ποικιλία μας σε κορυφαία DJI drones και κάντε τις καλύτερες ημερήσιες ή νυχτερινές πτήσεις!

Βρείτε τα πάντα για τα drones στο https://myhelis.com/ και αποκτήστε Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειριστή στο https://drone.pilotschool.gr/ 

Δρυόπιδος 6 Γαλάτσι Αττικής 

Τηλ Επικοινωνίας : 2102136085

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ