Τι είναι το θερμικό drone: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

- Advertisement -

Τα θερμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για διάφορες βιομηχανίες και εργασίες, αξιοποιώντας τη δύναμη της θερμικής απεικόνισης (thermal imaging).

Όμως, τι είναι ένα θερμικό drone (thermal drone); Πώς λειτουργεί και για ποιους σκοπούς χρησιμοποιείται;

Σε αυτά και σε πολλά ακόμα ερωτήματα θα απαντήσουμε στο σημερινό μας άρθρο, οπότε συνεχίστε την ανάγνωση!

Τι είναι η θερμική κάμερα;

Μια θερμική κάμερα είναι μια συσκευή που καταγράφει εικόνες με βάση την υπέρυθρη ακτινοβολία (θερμότητα) που εκπέμπεται από διάφορα αντικείμενα ή έμψυχα όντα.

Σε αντίθεση με τις κανονικές κάμερες που βασίζονται στο ορατό φως, οι θερμικές ανιχνεύουν διάφορες θερμοκρασίες στο υπέρυθρο φάσμα (το οποίο δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι).

Οι διαφορές θερμοκρασίας μεταφράζονται σε μια εικόνα με διαφορετικά χρώματα, καθένα από τα οποία συμβολίζει και διαφορετικές θερμοκρασίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ψυχρότερες θερμοκρασίες συμβολίζονται με αποχρώσεις του μωβ, του μπλε και του πράσινου, ενώ οι θερμότερες με αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου και του πορτοκαλί.

Οι θερμικές κάμερες κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι συσκευές χειρός, μέρος των ανιχνευτών ελέγχου στα αεροδρόμια ή κομμάτι του εξοπλισμού ενός drone.

Πώς λειτουργούν οι θερμικές κάμερες;

Οι θερμικές κάμερες έχουν ειδικούς φακούς οι οποίοι συλλέγουν την υπέρυθρη ακτινοβολία και τη στέλνουν στους θερμικούς αισθητήρες.

Οι θερμικοί αισθητήρες, με τη σειρά τους, ανιχνεύουν την υπέρυθρη ακτινοβολία και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία στη συνέχεια γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας για τη δημιουργία μιας θερμικής εικόνας.

Έπειτα, τα δεδομένα θερμοκρασίας παίρνουν οπτική μορφή, με τις μεταβολές της θερμοκρασίας να απεικονίζονται με διαφορετικά χρώματα.

Τέλος, τα δεδομένα θερμοκρασίας που έχουν μετατραπεί σε οπτική μορφή στέλνονται σε πραγματικό χρόνο στον χειριστή ως εικόνες.

Άρα, τι είναι τα θερμικά drones;

Ένα θερμικό drone είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξοπλισμένο με θερμική κάμερα, με σκοπό την ανίχνευση της υπέρυθρης ακτινοβολίας που εκπέμπουν διάφορα αντικείμενα ή έμψυχα όντα και την οπτική αποτύπωση (σε εικόνες ή βίντεο) των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας.

Προκειμένου να εξασφαλιστούν καθαρά και αξιοποιήσιμα πλάνα, το θερμικό droneείναι συνήθως εξοπλισμένο με συστήματα σταθεροποίησης ή gimbals που διατηρούν σταθερή την κάμερα για τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

Φωτογραφία ενός κήπου με λουλούδια. Το δεξιό μισό της απεικονίζεται κανονικά, ενώ το αριστερό μισό της είναι θερμική απεικόνιση.

Οι θερμικές κάμερες των drones μπορούν να ανιχνεύσουν πολλά αντικείμενα, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις.

Για παράδειγμα, τα πολύ γυαλιστερά και ανακλαστικά αντικείμενα δεν απορροφούν πολλή θερμότητα, καθώς έχουν χαμηλή ικανότητα εκπομπής. Από την άλλη, αντικείμενα με υψηλή ικανότητα εκπομπής (π.χ. ξύλο) είναι εύκολα ανιχνεύσιμα.

Επίσης, τα drones με θερμική κάμερα μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν ανθρώπους, ζώα κ.λπ.

Συχνές χρήσεις των θερμικών drones

Είδαμε νωρίτερα τι είναι οι θερμικές κάμερες και πώς λειτουργούν αλλά και τι είναι τα θερμικά drones.

Αυτό που δεν είδαμε μέχρι τώρα είναι το για ποιους σκοπούς χρησιμοποιούνται.

Ας δούμε, λοιπόν, τις συχνότερες χρήσεις των θερμικών drones:

1. Θερμικά drones για πυρόσβεση

Ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και να φανεί χρήσιμο ένα θερμικό drone είναι η πυρόσβεση.

Τα θερμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό φλεγόμων σημείων μέσα σε κτίρια, για την παρακολούθηση της εξάπλωσης πυρκαγιών, την αξιολόγηση της καταστροφής μετά από μια μεγάλη φωτιά κ.λπ.

2. Θερμικά drones για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Για ποιον άλλο σκοπό χρησιμοποιείται ένα θερμικό drone;

Τα θερμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Έχουν, για παράδειγμα, τη δυνατότητα να ανιχνεύουν τη διαφορετική θερμοκρασία που μπορεί να εκπέμπει το σώμα κάποιου αγνοούμενου ατόμου, ακόμα και σε δύσκολες τοποθεσίες και περιβάλλοντα, όπως πυκνά δάση, ορεινά εδάφη κ.λπ.

Αυτή η ικανότητά τους ενισχύει σημαντικά την αποτελεσματικότητα και το ποσοστό επιτυχίας των αποστολών διάσωσης.

3. Θερμικά drones για επιθεωρήσεις κτιρίων

Τα θερμικά drones χρησιμοποιούνται επίσης για επιθεωρήσεις κτιρίων, με σκοπό τον εντοπισμό προβλημάτων και, πιο συγκεκριμένα, για τον εντοπισμό απωλειών θερμότηταςσυσσώρευσης υγρασίας και άλλων δομικών ζητημάτων.

Μπορούν να εντοπίσουν περιοχές με κακή μόνωση, διαρροές και ηλεκτρικά προβλήματα, χωρίς να απαιτείται επιτήρηση με φυσικό τρόπο.

4. Θερμικά drones για παρακολούθηση άγριας ζωής

Θερμικό drone πετά πάνω από δάσος.

Ένα drone με θερμική κάμερα μπορεί να αξιοποιηθεί από ερευνητές και σχετικούς επαγγελματίες για την παρακολούθηση και προστασία της άγριας ζωής.

Οι επιχειρήσεις κατά της λαθροθηρίας, η παρατήρηση των οικοτόπων, η μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων κ.λπ. είναι μερικά από τα πράγματα στα οποία μπορεί να βοηθήσει ένα θερμικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

5. Θερμικά drones για γεωργία

Αν αναρωτιέστε για τι άλλο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα θερμικά drones, να σας ενημερώσουμε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και στη γεωργία!

Οι αγρότες τα χρησιμοποιούν για την παρακολούθηση της υγείας των καλλιεργειών τους, των συστημάτων άρδευσης αλλά και του ζωικού τους κεφαλαίου, δηλαδή των ζωντανών τους (πρόβατα, αγελάδες, γουρούνια, κότες κ.ά.).

Η θερμική απεικόνιση μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό καταπονημένων φυτών, στη βελτιστοποίηση της χρήσης του νερού, στη διασφάλιση της ευημερίας των ζώων κ.λπ., μέσω της ανίχνευσης των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας – οι οποίες, για παράδειγμα, στα ζώα μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα υγείας.

Τα οφέλη των θερμικών drones

Η θερμική απεικόνιση προσφέρει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα, οπότε πάμε να δούμε παρακάτω γιατί αξίζει ένα θερμικό drone:

  • Βελτιωμένη ορατότητα → Οι θερμικές κάμερες μπορούν να δουν μέσα από καπνό, ομίχλη ή στο απόλυτο σκοτάδι, παρέχοντας καθαρές εικόνες ανεξαρτήτων συνθηκών φωτισμού, κάτι που τις καθιστά ιδανικές για νυχτερινές επιχειρήσεις ή καταστάσεις μειωμένης ορατότητας.
  • Πρόσβαση σε δύσβατα ή επικίνδυνα σημεία → Η θερμική απεικόνιση επιτρέπει την ανίχνευση προβλημάτων από απόσταση, γεγονός χρήσιμο για προσέγγιση επικίνδυνων ή δυσπρόσιτων περιοχών.
  • Αυξημένη ασφάλεια → Άμεσο αποτέλεσμα της δυνατότητας επιτήρησης από απόσταση είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των διαφόρων επιχειρήσεων (π.χ. σε περίπτωση πυρκαγιάς).
  • Διευκόλυνση λήψης αποφάσεων → Τα θερμικά drones παρέχουν δεδομένα θερμοκρασίας σε πραγματικό χρόνο, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, διευκολύνοντας σημαντικά τη λήψη αποφάσεων.
  • Βελτιωμένη κατανόηση → Η θερμική απεικόνιση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατανόηση ή τον εντοπισμό προβλημάτων, με τις τελικές εικόνες να υποδεικνύουν με σαφήνεια τις μεταβολές θερμοκρασίας.

Ακρίβεια μετρήσεων θερμικών καμερών – Παράγοντες που επηρεάζουν

Και αφού μάθαμε για ποιους σκοπούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα θερμικά drones αλλά και ποια τα οφέλη που αυτά προσφέρουν, ήρθε η ώρα να δούμε και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό:

Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά μια θερμική κάμερα και να εξασφαλίσετε τη λήψη ακριβώς θερμικών μετρήσεων;

Παρακάτω θα δούμε ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ακρίβεια μιας θερμικής κάμερας, γι’ αυτό και πρέπει να τους λαμβάνετε πάντα υπόψη:

  • Ατμοσφαιρικές ή καιρικές συνθήκες (ζέστη, υγρασία, συννεφιά, βροχόπτωση ή χιονόπτωση κ.ά.)
  • Ώρα της ημέρας
  • Διαφάνεια αντικειμένων
  • Ανακλαστικότητα
  • Ύπαρξη χρώματος ή μπογιάς στα αντικείμενα
  • Απόσταση από τον στόχο

Τι είναι ένα θερμικό drone – Σύνοψη

Το τι είναι ένα θερμικό drone αποτελεί μια απορία που θα προκύπτει όλο και συχνότερα στο άμεσο μέλλον, όσο δηλαδή θα συνειδητοποιείται η τεράστια αξία που έχει η χρήση αυτού του τύπου μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε διάφορα πεδία.

Ελπίζουμε το σημερινό άρθρο να σας βοήθησε να καταλάβετε πώς λειτουργούν αλλά και ποια είναι η χρησιμότητα αυτών των αεροσκαφών.

Και αν ενδιαφέρεστε για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορούν να εκτελέσουν δύσκολες ή απαιτητικές αποστολές, τότε ρίξτε μια ματιά στην πλούσια συλλογή του Dji Store Greece – Myhelis, με τα κορυφαία επιχειρησιακά drones της DJI!

Βρείτε τα πάντα για τα drones στο https://myhelis.com/ 
Δρυόπιδος 6 Γαλάτσι Αττικής 
Τηλ Επικοινωνίας : 2102136085

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ