87η ΔΕΘ: Τα ελληνικά drone που εντοπίζουν τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος

- Advertisement -

Drone που πετάει αυτόνομα ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, προκειμένου να εντοπίσει βλάβες στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος έχει σχεδιάσει ομάδα του ΑΠΘ.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος AdVISEr – Αυτοματοποιημένη Εποπτεία Εναέριας Λήψης Ελληνικού Δικτύου Γραμμών Μεταφοράς Ρεύματος, στο οποίο συμμετέχουν το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικών Συστημάτων Υπολογιστών του ΑΠΘ, τα εργαστήρια Κυκλωμάτων, Αισθητήρων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΚΑ2ΠΕ) και Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος και Εικόνας (Display lab) της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο ΔΕΔΔΗΕ και η εταιρεία GEOSENSE, έχουν κατασκευαστεί δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία μπορούν να πετούν αυτόνομα σε δυσπρόσιτες περιοχές, καταγράφοντας και μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα που εντοπίζουν στο δίκτυο.

Το ένα από τα δύο drone, τα οποία παρουσιάστηκαν στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πετά σε κανονικές συνθήκες κι έχει αυτονομία περίπου 40 λεπτά, ενώ το δεύτερο είναι μικρότερο και αδιάβροχο κι έχει τη δυνατότητα να πετά από 10 έως και 25 λεπτά μέσα σε δύσκολα καιρικά φαινόμενα. «Αυτό που είναι για τις καλές καιρικές συνθήκες έχει επάνω μια οπτική κάμερα και μία θερμική και μπορεί να εποπτεύει πολλά χιλιόμετρα, καθώς παίρνει τέσσερις μπαταρίες, οπότε μπορείς να έχεις εφεδρικές, οι οποίες φορτίζουν στο αυτοκίνητο και μετά τα 40 λεπτά να τις αλλάζεις, για να καλύψεις άλλο μέρος του δικτύου. Το σηκώνεις σε ένα βουνό -το κάναμε πιλοτικά στα Χανιά- ώστε να εποπτεύει μεγάλο μέρος του δικτύου και να σου βγάζει μήνυμα όταν εντοπίζει σφάλμα. Φυσικά αυτό είναι ακόμα σε ερευνητικό επίπεδο. Εμείς ασχολούμαστε με την υλοποίηση του κώδικα στις πλακέτες, δηλαδή στο hardware που υπάρχει πάνω στο drone για να γίνεται ο εντοπισμός. Το Πολυτεχνείο Κρήτης ασχολήθηκε με την υλοποίηση του αλγορύθμου, το drone το κατασκεύασε η εταιρεία, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ μας έδωσε την τεχνογνωσία πώς εντοπίζουμε τα σφάλματα, τι είναι σφάλμα στη μεταφορά ρεύματος, γιατί πρωτίστως πρέπει να ξέρεις τι ψάχνεις», εξήγησε στη Voria.gr ο Άγγελος Αθανασιάδης, υποψήφιος διδάκτορας στο ΑΠΘ.

Η ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων drone είναι ότι πετούν αυτόνομα, χωρίς να χρειάζονται χειριστή, έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια με τις διπλές κάμερες και εξάγουν αποτελέσματα χωρίς την ανάγκη του ανθρώπινου παράγοντα. «Η καινοτομία είναι ότι έχει δύο πρόσθετα units, δύο υπολογιστικές μονάδες, που η μία λειτουργεί με κάρτα γραφικών και η άλλη με αναδιατασσόμενο υλικό. Όλος ο κώδικας είναι μηχανικής μάθησης και αναγνώρισης εικόνας για να εντοπίζει το λάθος, ελέγχοντας ταυτόχρονα και τη θερμική εικόνα, οπότε έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Κι όλο αυτό τρέχει σε υπολογιστικά συστήματα που είναι πάνω στο drone. Επίσης πετάει αυτόνομα. Δηλαδή αν του ορίσεις τα σημεία και έχεις σχεδιάσει στον χάρτη πώς πρέπει να πάει, μπορεί να ελέγχει μόνο του το δίκτυο και να επιστρέφει όταν τελειώσει», σημείωσε ο κ. Αθανασιάδης.

Υπολογιστικό εργαλείο από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα Altitude, ένα αντίστοιχο εργαλείο επιθεώρησης των δικτύων, στο οποίο συμμετέχουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. «Έχουμε εξασφαλίσει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο από τη Νορβηγία το οποίο χρησιμοποείται για την ανάπτυξη του Altitude. Είναι ένα πρωτοποριακό εργαλείο επιθεώρησης δικτύων μέσης τάσης αυτόματης παραγωγής reports για προληπτική και κατασταλτική συντήρηση. Είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που σκανάρει με μη επανδρωμένο τα ηλεκτρικά δίκτυα και επιθεωρεί τις παραμέτρους. Είμαστε ουσιαστικά τρεις φορείς που συμμετέχουμε στο σχήμα, η spin off του πανεπιστημίου Innora, ο ΔΕΔΔΗΕ που μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το δίκτυό του και η εταιρεία Renel που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται μέχρι τον Απρίλιο του 2024 και στη δεδομένη στιγμή έχουμε ολοκληρώσει το υπολογιστικό εργαλείο και περνάμε στη φάση της εμπορικής αξιοποίησής του», είπε στη Voria.gr o Γιώργος Χατζάργυρος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στον τομέα των μη επανδρωμένων και επιθεώρηση υποδομών και δικτύων.

Ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για παράλληλο project με αυτό, στο οποίο συμμετέχει το εργαστήριο του ΑΠΘ. «Το δικό μας παράγει το υπολογιστικό εργαλείο χρησιμοποιώντας εμπορικά drones, ενώ το άλλο πρόγραμμα αναπτύσσει το ίδιο το drone», εξήγησε και τόνισε πως η συμμετοχή στη ΔΕΘ είναι μία ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία.

Πηγή: Voria.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ