Το μεγαλύτερο, καλύτερα οργανωμένο και σίγουρα πιο ενεργό club χειριστών drone στη χώρα μας δεν είναι άλλο από το Mavic Club! Το μαρτυρούν άλλωστε, και τα 10.000 μέλη του που αυξάνονται συνέχεια!
Το idrones.gr είχε μια συζήτηση με τον ιδρυτή του, Παναγιώτη Κούτση!
Διαβάστε τη συνέντευξη:
Idrones.gr: Πώς αποφασίσατε να ιδρύσετε το Mavic Club; Ποια ήταν η σχέση σας με τα drone μέχρι τότε;
Παναγιώτης Κούτσης: Το Greek Mavic Club (https://www.facebook.com/groups/greekmavicclub) ιδρύθηκε αρχές του 2018 διαπιστώνοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός “χώρου” που άνθρωποι με την ίδια τρέλα για αυτό το χόμπι θα μπορούσαν να εκφραστούν δημιουργικά ελεύθερα, να μοιραστούν εμπειρίες, απόψεις, προβληματισμούς και επίλυσης τεχνικών θεμάτων.
Η σχέση μου με τα drones ήταν και παραμένει ερασιτεχνική. Η πτήση ήταν πάντα στα ενδιαφέροντα μου έχοντας αεροναυπηγικές σπουδές και αεροπορική παιδεία.
Περιμένατε να φτάσετε τα 10.000 μέλη;
Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν το περίμενα όταν πριν τρία περίπου χρόνια έφτιαξα μια ομάδα για να φωνάξω 5-10 φίλους να μοιραστούμε την τρέλα μας. Προέκυψε σαν φυσικό επακόλουθο των προσπαθειών της ομάδας.
Ποιες είναι οι δραστηριότητες του Club; Κανονίζετε συναντήσεις ή και… κοινές πτήσεις;
Κάνουμε πάρα πολλές δράσεις μέχρι και χρηματικές δωρεές σε ιδρύματα. Εκτός αν έχουμε lockdown, συναντιόμαστε κάθε πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα σε συνεργαζόμενο coffee bar και συζητάμε θέματα που αφορούν το χόμπι μας μέσα από την επικαιρότητα και τις αναρτήσεις στην ομάδα.
Κάνουμε πτητικές συναντήσεις σε μέρη και περιοχές που επιτρέπεται να πετάξουμε και δοκιμάζουμε νέα μοντέλα, βοηθάμε τους νέους χειριστές και δοκιμάζουμε πρακτικές λήψεων και πτήσεων.
Διοργανώνουμε φωτογραφικούς διαγωνισμούς με πλούσια δώρα (drones κλπ), Συνεργαζόμαστε με εταιρείες και ακαδημίες του κλάδου για ειδικές εκπτώσεις προς τα μέλη μας.
Διοργανώνουμε σεμινάρια ασφάλειας πτήσεων, βιντεοληψίας, αεροφωτογραφίας και τρόπους επεξεργασίας αυτών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αντίστοιχες εκδηλώσεις και δράσεις γίνονται και στην Θεσσαλονίκη που καλύπτει γενικά την Βόρεια Ελλάδα.
Υπάρχει ακόμα και η ιστοσελίδα υποστήριξης της ομάδας στην οποία έχουν αναρτηθεί χρήσιμοι οδηγοί ΥΠΑ και άλλα πολλά σχετικά άρθρα (https://dronesassist.gr )
Πρόσφατα βγήκε στον αέρα και το forum του Greek MavicClub (https://dronesassist.gr/forum/) με σκοπό να συγκεντρώσει όλη την πληροφορία της ομάδας στο Facebook, να είναι σωστά κατανεμημένη για γρήγορη πρόσβαση από όλους.
Οι δράσεις μας δεν σταματούν στο Facebook αλλά συνεχίζονται στα κανάλια μας στο YouTube και Instagram . Σας περιμένουμε.
Γιατί να γίνει κάποιος χειριστής μέλος σας;
Γιατί θα βρει μια μεγάλη φιλική παρέα με «μεγάλα» και μικρά «παιδιά» με αρκετό χιούμορ, θα βρει μια τεράστια βιβλιοθήκη πληροφοριών/συμβουλών, θα θαυμάσουμε τις λήψεις του και θα τον διορθώσουμε σε λάθη που πιθανόν να έχει κάνει. Γιατί αυτός είναι και ο σκοπός της ομάδας. Γενικά θα περάσουμε ωραία με αρκετό χιούμορ.
Πείτε μας λίγα λόγια για την εθελοντική ομάδα χειριστών drone.
Η χρήση των drones στην έρευνα και διάσωση είναι δεδομένη. Η ομάδα αυτή είναι σχετικά πρόσφατη και είναι σαν αδελφάκι του Mavic Club αλλά με τελείως διαφορετική προσέγγιση. Η ομάδα απαρτίζεται αποκλειστικά από μέλη με εθελοντική διάθεση να προσφέρουν. Σκοπός της ομάδας δεν είναι να δρα αυτοβούλως, αλλά να μπορεί να προσφέρει εθελοντές χειριστές drones και spotters για οποιαδήποτε κρατική ή όχι εθελοντική ομάδα χρειαστεί χειριστές.
Έχουμε μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων χειριστών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα που συνεχώς μεγαλώνει. Όταν αυτό είναι εφικτό γίνονται συναντήσεις και on lineσεμινάρια σχετικά με την Έρευνα και Διάσωση, Δασοπροστασία κλπ
Ποια είναι η κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα στο club σας; Πώς βοηθάνε οι παλιοί τους… νέους χειριστές;
Τα στατιστικά των μελών της ομάδας δείχνουν ότι η γκάμα ηλικιών είναι πολύ μεγάλη αλλά ο κύριος όγκος είναι μεταξύ 25-35. Οι “παλιοί” χειριστές/μέλη είναι η ατμομηχανή του GreekMavic Club. Πάντα βοηθάνε τα νέα μέλη και τα συμβουλεύουν σε θέματα που τους απασχολούν.
Πώς αντιμετωπίζετε παράνομες ενέργειες, όπως π.χ. μια πτήση σε απαγορευμένο χώρο;
Πολύ συχνά και πυκνά ενημερώνουμε για τους κανόνες πτήσεων ασφαλείας και συμβουλεύουμε τα μέλη μας σχετικά. Παρόλα αυτά δεν υπάγεται στην αρμοδιότητά μας να απαγορεύσουμε ή να υποδείξουμε που και πως θα πετάει ο καθένας.
Υπάρχουν όμως κόκκινες γραμμές στην ομάδα όταν το «παράνομο» γίνεται «επικίνδυνο» ώστε να αποτρέψουμε μιμητές τέτοιων ενεργειών.
Πού οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του Greek Mavic Club;
Ξεκάθαρα στα μέλη του που αγαπάνε αυτή την ομάδα και προσφέρουν και λαμβάνουν μέσα από αυτή. Σίγουρα σε εταιρείες του χώρου που μας βοηθάνε σαν δωροθέτες και φυσικά στην ομάδα των συντονιστών/διαχειριστών του GMC που απαρτίζεται από καταρτισμένα άτομα με αγάπη για το drone και την ομάδα.
Το περείστικο ύφος και κλίμα της ομάδας εκτός από την πληθώρα πληροφοριών, είναι αυτό που εκτιμούν τα μέλη και αυτό διαφαίνεται μέσα από τις δυνατές φιλίες , ακόμα και επαγγελματικές συνεργασίες που έχουν προκύψει μέσα από αυτό.
Ποιο είναι το μέλλον του Mavic Club; Πώς θα θέλατε να το δείτε σε λίγα χρόνια και ποιο πιστεύετε ότι είναι και το μέλλον της βιομηχανίας των drone;
Τα drones ήρθαν για να μείνουν. Το ιδιο και το Greek Mavic Club για το οποίο θα ήθελα κάποια στιγμή να αποκτήσει “φωνή”. Μια φωνή που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει κυρίως τους ερασιτέχνες χομπίστες αλλά όχι μόνο.
Όλα τα στοιχεία και οι δείκτες δείχνουν μια αλματώδη αύξηση της βιομηχανίας των drones καλύπτοντας εφαρμογές από αεροψεκασμούς μέχρι μεταφοράς φαρμάκων και ειδών πρώτης βοήθειας. Δεν θα αργήσει ακόμα και η μεταφορά ανθρώπων!
Αυτό απαιτεί σεβασμό απο όλους τους χειριστές . Δεν συμφωνώ με το γνωστό «ο ουρανός ανήκει σε όλους». O ουρανός δεν ανήκει σε κανέναν. Απλά τον χρησιμοποιούμε. Και αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό , εκπαίδευση και σύνεση.
Όπου οι κανόνες είναι θολοί καλό είναι να πρυτανεύει η λογική για την ασφάλεια όλων μας.
Δείτε το βίντεο: