ATRACT: Drone με τεχνητή νοημοσύνη στο πεδίο της μάχης

- Advertisement -

Σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις απώλειες στο σύγχρονο πεδίο μάχης, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Edge Hill ξεκίνησαν ένα νέο πρόγραμμα κατασκευής drone που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Το Project ATRACT, το οποίο σημαίνει A Trustworthy Robotic Autonomous system to support Casualty Triage, στοχεύει στη δημιουργία ενός εναέριου drone που μπορεί να βοηθήσει και να επιταχύνει τη διάσωση τραυματία και τη διακομιδή του στα κρίσιμα λεπτά μετά το τραύμα, ώστε να αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης στο πεδίο της μάχης.

ATRACT: Drone με τεχνητή νοημοσύνη στο πεδίο της μάχης

«Στον πόλεμο του Βιετνάμ, τα αμερικανικά ελικόπτερα βελτίωσαν τη δυνατότητα επιβίωσης των στρατιωτών με την εμφάνιση της λεγόμενης «Χρυσής Ώρας». Χρησιμοποίησαν δηλαδή ισχυρή αεροπορική δύναμη για την εκκένωση των θυμάτων γρήγορα και αποτελεσματικά», δήλωσε ο Ardhendu Behera, καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης στο Edge Hill, εξηγώντας πώς η εξέλιξη του σύγχρονου πολέμου είχε δημιουργήσει μια απαίτηση για αυτήν την τεχνολογία.

«Ωστόσο, όπως φαίνεται στην Ουκρανία, η χρήση χαμηλού κόστους πυραύλων εδάφους-αέρος που εκτοξεύονται από φορητά όπλα έχει διαταράξει σημαντικά τις λειτουργίες των ελικοπτέρων, παρουσιάζοντας αυξημένο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις εκκένωσης των θυμάτων».

Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων στον οπλισμό και τις τακτικές, η εκκένωση ελικοπτέρων είναι πλέον ανέφικτη, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα.

Όταν το ATRACT ολοκληρωθεί θα είναι ένα αυτόνομο σύστημα που θα τροφοδοτείται από drones που μπορεί να βοηθήσει στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων στα «πλατινένια δέκα λεπτά» μετά από ένα τραύμα.

Το Πανεπιστήμιο Edge Hill ηγείται του Project ATRACT με την υποστήριξη των πανεπιστημίων Loughborough, University of Brighton και University of Portsmouth. Πάνω από 850.000 £ έχουν παρασχεθεί από το Engineering and Physical Science Research Council (EPSRC) του Ηνωμένου Βασιλείου Έρευνας και Καινοτομίας και το έργο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2026.

Στόχοι έργου στο πεδίο μάχης

Το έργο θα επικεντρωθεί σε τέσσερις κύριους στόχους, καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει μια σημαντική καινοτομία στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνηςκαι της ρομποτικής και των αυτόνομων συστημάτων (RAS) για την προώθηση ενός ποικίλου συνόλου τεχνολογιών.

Το πρώτο βήμα είναι να η βελτίωση των αισθητήρων του ATRACT, ώστε να μπορεί να πλοηγείται εύκολα σε ανώμαλο έδαφος και να αναζητά με ακρίβεια τραυματίες  χρησιμοποιώντας δεδομένα οπτικής και θερμικής απεικόνισης.

Τόσο οι δευτερεύοντες όσο και οι τριτογενείς στόχοι του ATRACT περιστρέφονται γύρω από τις πληροφορίες που συλλέγει. Για αποτελεσματική διάσωση, η ερευνητική ομάδα θα χρησιμοποιήσει αλγόριθμους σε συνδυασμό τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει την ακριβή θέση των στρατιωτών και να παρακολουθήσει τη σοβαρότητα των τραυματισμών τους σε πραγματικό χρόνο.

Το ATRACT θα πρέπει επίσης να παρέχει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τα θύματα σε παρακείμενη ιατρική ομάδα, επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων του πληρώματος και την ιεράρχηση των θυμάτων, μειώνοντας το χρόνο που αφιερώνεται στο έδαφος και προστατεύοντας τους ιατρούς πρώτης γραμμής από βλάβη.

Οι στρατιωτικοί γιατροί έχουν συχνά την αποστολή να παρακολουθούν πολλαπλά θύματα και να δίνουν προτεραιότητα σε όσους έχουν τα πιο σοβαρά τραύματα. «Υπάρχει μια επείγουσα ανεκπλήρωτη ανάγκη για ενίσχυση της επιβίωσης των θυμάτων σε μια εμπόλεμη ζώνη όπου οι εκκενώσεις με συμβατικά ελικόπτερα απλά δεν είναι δυνατές.

«Ενώ γίνεται πολύς λόγος για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτόνομων πλατφορμών ως όπλα , αυτό το έργο κάνει το αντίθετο, συμβάλλοντας στη διάσωση ζωών, στην προστασία των στρατιωτών και καθιστώντας τον πόλεμο λιγότερο θανατηφόρο», δήλωσε ο Behera.

πηγή : armyvoice.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ