Bureau Veritas: Επιθεώρησε πλοίο της Oceanbulk από απόσταση & με νέες τεχνολογίες

- Advertisement -

H Bureau Veritas (BV) δοκίμασε νεες τεχνολογίες επιθεώρησης από απόσταση (RIT) σε πλοίο της Oceanbulk. Οι εταιρείες BV, Oceanbulk & Glafcos πρωτοστατούν στη χρήση ρομποτικών λύσεων για την επιθεωρήση πλοίων.

H BV, με ηγετική παρουσία στις δοκιμές, την επιθεώρηση και την πιστοποίηση (TIC), διεύθυνε και επόπτευσε στο ναυπηγείο Nεώριο της Σύρου ένα double-skin supramax bulk carrier, κατασκευής του 2008. Συγκεκριμένα, εφάρμοσε τεχνολογίες απομακρυσμένης επιθεώρησης και τεχνικές συμπεριλαμβανομένου ενός δια αέρος drone, ενός μικροσκοπικού οχήματος από απόσταση (ROV) και των μαγνητικών ανιχνευτών. Τα απομακρυσμένα εργαλεία παρασχέθηκαν και λειτουργούσαν από την ελληνική Glafcos Marine, μια τεχνική εταιρεία υπηρεσιών, που αναπτύσσει και βελτιώνει τη θαλάσσια εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών για πολλά χρόνια.

Η Παλιέτ Παλαιολόγου, Αντιπρόεδρος της Bureau Veritas για την HBSA Zone, δήλωσε ότι “Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η ποιότητα, η ανάλυση και η λεπτομέρεια των εικόνων είναι εξαιρετικές. Επίσης έχουμε καλύτερη κατανόηση για τη συνδυαστική δυνατότητα, για παράδειγμα, drones και ανιχνευτών. Μπορούμε να κάνουμε μια αρχική συνολική έρευνα με ένα drone – ακόμη και σε πιο δυσπρόσιτες περιοχές, όπως διεισδύσεις στα καταστρώματα, όπως κάναμε σε αυτήν την περίπτωση. Επιπλέον, εάν κριθεί απαραίτητη η προσεκτική εξέταση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα πρόγραμμα ανίχνευσης για πιο λεπτομερείς εικόνες. Αυτές οι τεχνολογίες και τεχνικές είναι σημαντικές. Βοηθούν στην ακρίβεια, την ταχύτητα και την τήρηση αρχείων σε όλες τις συνθήκες. Οι επιθεωρητές και οι πελάτες μας θα μπορούν όλο και περισσότερο να επικεντρώνονται στην ανάλυση των πληροφοριών και των δεδομένων που αποκτώνται – με μεγαλύτερη ασφάλεια, με μεγαλύτερη συνολική ταχύτητα και με μικρότερο κόστος, παρά τις προκλήσεις απόκτησης όσων πρέπει να γνωρίζουμε”.

Σχολιάζοντας περαιτέρω, ο Laurent Leblanc, Ανώτερος Τεχνικός Αντιπρόεδρος για τη Bureau Veritas, πρόσθεσε ότι “Αυτό είναι ένα άλλο ορόσημο για το “ψηφιακό classification”. Χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες η BV είναι πλέον σε θέση να παρέχει επιθεωρήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας drones για να προσδώσει νέα επίπεδα λεπτομέρειας και ασφάλειας“.

Η Μιλένα Παππά της Oceanbulk σχολίασε ότι “Σύμφωνα με τις αρχές της ESG και σε μια προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργικής μας αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, η Oceanbulk Maritime SA συμμετείχε ενεργά σε διάφορα εθνικά, κοινοτικά και διεθνή έργα, συμπεριλαμβανομένου του BUGWRIGHT2 που στοχεύει στην παροχή ρομποτικών υπηρεσιών σε επιθεωρήσεις πλοίων. Είμαστε ευτυχείς που είμαστε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας της BV και θέλουμε να εκφράσουμε την εκτίμηση μας σε όσους συμμετέχουν σε μια τόσο επιτυχημένη δοκιμασία. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ήταν προφανές ότι οι ρομποτικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να είναι ένα πολύ χρήσιμες και ένα αποτελεσματικό εργαλείο, ειδικά σε δύσκολες περιοχές και σε αντίξοες συνθήκες. Χρησιμοποιώντας drones και ROVs, όλες οι επιθεωρήσεις και το UTM θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν με πολύ πιο ασφαλή, αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο. Πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση αυτών των τεχνικών στους κανόνες της BV θα ενισχύσει περαιτέρω την τεχνολογία και η Oceanbulk θα είναι εδώ για να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο“.

Η Glafcos Marine έχει συμμετάσχει σε έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περισσότερο από μια δεκαετία, προσπαθώντας, σε συνεργασία με διάφορους πράκτορες στους τομείς της ρομποτικής και της ναυτιλίας (συμπεριλαμβανομένης της BV), να καλύψει τα τεχνολογικά και ρυθμιστικά κενά που εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο για μια πιο εκτεταμένη υιοθέτηση της Ρομποτικής και των Αυτόνομων Συστημάτων σε δραστηριότητες που σχετίζονται με επιθεωρήσεις πλοίων. Ένα τρέχον έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ που ονομάζεται BUGWRIGHT2, στο πλαίσιο του οποίου ασκήθηκε αυτή η προσπάθεια, στοχεύει να φέρει τις τεχνολογίες RIT πιο κοντά στην αγορά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Glafcos, κ. Λεωνίδας Ντρίκος πρόσθεσε ότι “Η πρωτοβουλία της BV να οργανώσει και να υποστηρίξει την επιθεώρηση στο πλοίο της Oceanbulk είναι ένα μεγάλο βήμα, στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέχρι τώρα, προς τη μετατόπιση επιθεωρήσεων πλοίων από την καθαρά ανθρώπινη στην συνδυασμένη ανθρώπου με ρομπότ εκτέλεση”. Επίσης, πρόσθεσε ότι “η πρωτοβουλία της BV & της Oceanbulk ταιριάζει απόλυτα με το όραμα του για να βγάλει τους ανθρώπους από επικίνδυνους χώρους και επικίνδυνες εργασίες που σχετίζονται με επιθεωρήσεις πλοίων“.

Τα επόμενα βήματα που προβλέπονται είναι η θέσπιση ειδικών κανονισμών που θα χρησιμοποιηθούν στα πλοία καθώς και η σχετική πιστοποίηση και εκπαίδευση των ρομποτικών χειριστών.

Πηγή: maritimes.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ