CNN: Η αποδόμηση ενός ιρανικού drone δείχνει 13 αμερικανικές εταιρείες

- Advertisement -

Τα ιρανικής κατασκευής drones-καμικάζι Shahed-136 έχουν αποδειχθεί σημαντικό εργαλείο στις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων εναντίον ουκρανικών πόλεων, στην τελευταία φάση του πολέμου.

Επιχειρώντας μία ανάλυση των επιμέρους συστατικών ενός ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που καταρρίφθηκε στην Ουκρανία το περασμένο φθινόπωρο, το CNN, που επικαλείται τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, παρουσιάζει την σύνθεση του drone και τις χώρες προέλευσης των ανταλλακτικών που το δομούν.

Από τα 52 εξαρτήματα που αφαίρεσαν οι Ουκρανοί από το Shahed-136:

τα 40 φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί από 13 διαφορετικές αμερικανικές εταιρείες και
τα υπόλοιπα 12 εξαρτήματα κατασκευάστηκαν από εταιρείες στον Καναδά, την Ελβετία, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την Κίνα.


Η αξιολόγηση της αποδόμησης του drone, κοινοποιήθηκε σε αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης στα τέλη του περασμένου έτους, σημειώνει το CNN σχολιάζοντας ότι αποδεικνύει την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει δεσμευτεί να σταματήσει την παραγωγή drones του Ιράν που εκτοξεύει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι τον περασμένο μήνα ο Λευκός Οίκος δημιούργησε μια task force για να διερευνήσει πώς ο αμερικανικός και δυτικός εξοπλισμός, από μικρότερα εξαρτήματα όπως οι ημιαγωγοί και οι μονάδες GPS μέχρι τα μεγαλύτερα όπως οι κινητήρες, κατέληξε σε ιρανικά drones.

Ωστόσο, οι επιλογές για την διαχείριση του ζητήματος είναι περιορισμένες, διευκρινίζει το CNN καθώς οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εδώ και χρόνια αυστηρούς περιορισμούς και κυρώσεις για τον έλεγχο των εξαγωγών, ώστε να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει τεχνολογία υψηλής ποιότητας.

Πλέον οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν την ενισχυμένη επιβολή αυτών των κυρώσεων, ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να παρακολουθούν καλύτερα τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και, ίσως το πιο σημαντικό, προσπαθώντας να εντοπίσουν τους τρίτους διανομείς που παίρνουν αυτά τα προϊόντα και τα επαναπωλούν σε άλλους παράγοντες.

Και αυτό, σημειώνει το CNN, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι κάποια από αυτές τις εταιρείες παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις και εν γνώσει της εξάγει την τεχνολογία της για να χρησιμοποιηθεί στα drones.

Παράλληλα, ενώ πολλές εταιρείες δεσμεύονται για αυξημένη παρακολούθηση, ο έλεγχος του πού καταλήγουν αυτά τα πανταχού παρόντα εξαρτήματα στην παγκόσμια αγορά είναι συχνά πολύ δύσκολος για τους κατασκευαστές, τονίζουν ειδικοί στο CNN.

Οι εταιρείες μπορεί επίσης να μην γνωρίζουν καν τι αναζητούν, εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει προλάβει να εντοπίσει και να επιβάλει κυρώσεις στους παράγοντες που αγοράζουν και πωλούν τα προϊόντα για παράνομους σκοπούς.

«Η αξιολόγηση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι παρά τις κυρώσεις, το Ιράν εξακολουθεί να βρίσκει άφθονη εμπορικά διαθέσιμη τεχνολογία», υπογραμμίζει.

πηγή : naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ