Economist: H «αντεπίθεση» των ουκρανικών drones

- Advertisement -

Οταν στις 28 Φεβρουαρίου οι ρωσικοί ουρανοί βούιζαν από ουκρανικά drones, σημειώθηκε πλήγμα στο Κράσνονταρ, έκλεισε ο εναέριος χώρος γύρω από την Αγία Πετρούπολη, κι ένα UAV πλησίασε στα 100 χλμ. ακόμη και τη Μόσχα – πέρα από τις πτήσεις στις παραμεθόριες επαρχίες του Μπέλγκοροντ και του Μπριάνσκ.

Ηταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε τέτοια ενορχηστρωμένη εισβολή drones στους ρωσικούς αιθέρες -δίνοντας στους Ουκρανούς την ελπίδα για απάντηση στους ρωσικούς βομβαρδισμούς από αέρος- βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια, ξεπερνώντας τη ρωσική αεράμυνα.

Η μέρα που θα μπορεί αυτό να γίνει συστηματικά και αποτελεσματικά δεν αργεί, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Economist.

Οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει την παραγωγή μικρών επιθετικών drones, ικανών να έχουν μεγάλη διάρκεια πτήσης και να φέρουν εκρηκτικά.

Στην ανάλυση της βρετανικής επιθεώρησης τονίζεται ότι ο στενός συνεργάτης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο 32χρονος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μιχάιλο Φεντόροφ, είναι ο υπεύθυνος του προγράμματος drones της Ουκρανίας. Ο ίδιος φροντίζει και για την ψηφιακή μετάβαση του ουκρανικού στρατού, που πλέον ενσωματώνει μια ομάδα drones σε κάθε ταξιαρχία του. Αυτό σημαίνει τη λειτουργία 60 ομάδων χειρισμού επιθετικών drones, που θα παράγονται στη χώρα, συνδυάζοντας την ουκρανική στρατιωτική τεχνολογία με διεθνείς εταιρείες και κεφάλαια.

Ετσι, τους προσεχείς μήνες ο ουκρανικός στρατός θα έχει «σημαντικές ικανότητες υψηλής τεχνολογίας», σύμφωνα με ειδικό στην αμυντική τεχνολογία που συμβουλεύτηκε ο Εconomist, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ώστε να μπορεί να αντιπαρατεθεί στα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Μόνο λίγα στρατιωτικά συστήματα μπορούν να αποδώσουν καλά, δεδομένων των συστημάτων άμυνας των ρωσικών δυνάμεων. «Οι Ρώσοι είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν», λέει στον Economist πηγή της βιομηχανίας των drones. «Κάνουν… μαύρη μαγεία στην ηλεκτρομαγνητική άμυνα. Μπορούν να μπλοκάρουν τις συχνότητες, να πλαστογραφήσουν το GPS, να στείλουν ένα drone σε λάθος υψόμετρο, έτσι ώστε απλώς να πέσει».

Η απειλή από την επίγεια αεράμυνα σημαίνει ότι τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης δυσκολεύονται να δουν περισσότερο από 15 χλμ. πίσω από τις ρωσικές γραμμές, λέει ένας ειδικός με πείρα στην παρατήρηση επιχειρήσεων ντρόουν.

Ελον Μασκ

Σε πρώιμο στάδιο, οι Ουκρανοί φάνηκαν να εναποθέτουν ελπίδες για τον έλεγχο των drones πίσω από τις ρωσικές γραμμές, στους δορυφόρους Starlink του Ελον Μασκ οι οποίοι λειτουργούν σε συχνότητες και σε αριθμό που τα ρωσικά συστήματα δυσκολεύονται να μπλοκάρουν.

Μια ναυτική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, τον Οκτώβριο, φέρεται να χρησιμοποίησε καλά αυτό το κενό. Αλλά ο Ε. Μασκ, προφανώς ανήσυχος για την κλιμακούμενη επίδραση τέτοιων κινήσεων, έχει παρέμβει αποτρεπτικά. Η Starlink μπλοκάρει πλέον τη χρήση των τερματικών της – όχι μόνο πάνω από ρωσικά κατεχόμενα εδάφη εντός της Ουκρανίας, αλλά, επίσης, σύμφωνα με ουκρανική στρατιωτική πηγή πληροφοριών, πάνω από το νερό και όταν ο δέκτης κινείται με ταχύτητες άνω των 100 χλμ. την ώρα. «Το βάζετε σε μια βάρκα που τρέχει στη θάλασσα και απλώς θα σταματήσει να λειτουργεί», λέει. 

Ετσι, οι προγραμματιστές drone της Ουκρανίας χρησιμοποιούν τώρα μια σειρά από άλλα, πιο ακριβά συστήματα επικοινωνίας, με πολλαπλά συστήματα συχνά στο ίδιο όχημα. Η επιτυχία της επίθεσης της 28ης Φεβρουαρίου στο να φτάσει τόσο κοντά στη Μόσχα υποδηλώνει ότι η Ουκρανία μπορεί να πλησιάζει σε μια λύση που θα λειτουργεί πρακτικά.

Ωστόσο, άλλο πράγμα είναι η Ουκρανία να μπορεί να έχει αποδείξει ότι είναι εφικτό, και άλλο πράγμα να αναβαθμιστεί σε σημαντική κλίμακα. Το πρόγραμμα επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας απέχει ακόμα από την επίτευξη των όγκων παραγωγής που χρειάζεται για να ανταγωνιστεί την ικανότητα κρούσης μεγάλης εμβέλειας της Ρωσίας, λέει ο Σεθ Φράντσμαν, συγγραφέας του «Drone Wars», το οποίο καταγράφει τη χρήση των UAV στο πεδίο της μάχης.

Υπάρχει και το πρόβλημα της προμήθειας υλικών, και ο κ. Φεντόροφ παραδέχεται ότι είναι λίγες οι εταιρείες που τα προσφέρουν διεθνώς, και έχουν ήδη σπεύσει εκεί και οι Ρώσοι: «Πράγματι, εδώ νιώθουμε την παρουσία και της άλλης πλευράς», λέει.

Ωστόσο οι διεθνείς κυρώσεις σημαίνουν ότι οι Ρώσοι θα ξεμείνουν πρώτοι από υλικά, την ώρα που η ουκρανική βιομηχανία drones κάνει άλματα, δίνοντας ελπίδες στους Ουκρανούς για την έκβαση του πολέμου.

Πηγή: The Economist – kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ