Flyee: Η εταιρία της Θεσσαλονίκης που απογειώνει τις μεταφορές με έξυπνα drones

- Advertisement -

Joint venture των BrainBox και GeoSense, η Flyee έχει αναπτύξει ένα έξυπνο drone ειδικό για delivery αγαθών, αλλά και χρήσεις αστικής κινητικότητας

Στόχος της είναι να συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου αστικής κινητικότητας και στην πιο smart διαχείριση της σύγχρονης πόλης, κάνοντας με τα έξυπνα drones της μια εναλλακτική πρόταση μεταφοράς εμπορευμάτων, με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Από το πεδίο του delivery αγαθών, όπως είναι τα έγγραφα, τα φάρμακα και τα εμβόλια, μέχρι αυτό της έρευνας και διάσωσης, της δημόσιας τάξης και της επιβολής του νόμου, αλλά και της συλλογής δεδομένων για σκοπούς επιθεώρησης, η Flyee, μια start up από τη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκε ως joint venture των BrainBox και GeoSense το 2020, οραματίζεται νέους δρόμους στον ουρανό, με μότο… sky is the limit.

Πίσω από το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα βρίσκονται τρεις φίλοι, ο Γιώργος Βουλγαρούδης, ο Δημήτρης Ράμναλης και ο Βασίλης Πολύχρονος, με πολυετή εμπειρία ο πρώτος στη διαχείριση μηχανών από μακριά μέσω της BrainBox και οι άλλοι στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων συστημάτων μέσω της GeoSense.

Βλέποντας τις διεθνείς τάσεις για μηδενικές εκπομπές ρύπων στα κέντρα των πόλεων και μέσα από συνεχείς ζυμώσεις για την αξιοποίηση drones για το delivery αγαθών, ανέπτυξαν ένα σύστημα το οποίο μπορεί να μεταφέρει φορτίο μέχρι 3 κιλά σε μεγάλες αποστάσεις έως 30 χλμ και να επιστρέψει στη βάση του χωρίς ανεφοδιασμό. Το drone αυτό βασίζεται στην αεροδυναμική του αεροπλάνου και στην προσγείωση και απογείωση του ελικοπτέρου, επομένως χρειάζεται ελάχιστο χώρο, είναι ειδικά διαμορφωμένο για τη μεταφορά φορτίων, ενώ η διαχείρισή του γίνεται μέσω ενός λογισμικού που φροντίζει για την καταχώρηση των παραδόσεων, τη χάραξη της πορείας και τους προορισμούς, αλλά και την παρακολούθηση εν πτήση με live δεδομένα. Μάλιστα, ο παραλήπτης ενημερώνεται για τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης και φροντίζει, ώστε ο χώρος παράδοσης να είναι ασφαλής για την προσγείωση.

Το drone αναπτύχθηκε από τη GeoSense, ενώ το λογισμικό από τη BrainBox και το πάντρεμά τους προσφέρει μια λύση που μοιάζει εξωγήινη, αλλά θα είναι, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, το μέλλον, όταν οριστικοποιηθεί και το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη δημιουργία ενός ενιαίου κώδικα διαχείρισης τέτοιου είδους συστημάτων.

Η Flyee βρίσκεται αυτή την περίοδο σε φάση δοκιμών του drone, για το οποίο έχει ήδη κρούσεις από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία στο κομμάτι της μεταφοράς εμπορευμάτων, και ετοιμάζεται να το βγάλει στην αγορά. Μάλιστα, προσεχώς θα κάνει μια πολύ εντυπωσιακή παρουσίαση.

«Στον πρόσφατο αποκλεισμό στην Αττική Οδό ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να μεταφέρει αγαθά πρώτης ανάγκης. Σε ένα περιστατικό διάσωσης να πάει έναν ασύρματο σε έναν τραυματισμένο ή να γίνει τα μάτια της αστυνομίας στις περιπολίες» εξηγούν οι δημιουργοί της Flyee.

Τεχνογνωσία επί τρία

Οι δεξιότητες και η ξεχωριστή τεχνογνωσία των τριών φίλων περίμεναν μερικά χρόνια, για να διαγράψει ο καθένας τη δική του πορεία, προτού συνδυασθούν στη δημιουργία της Flyee.

Ο Γιώργος Βουλγαρούδης σπούδασε φυσικός και έκανε ένα μεταπτυχιακό στις τηλεπικοινωνίες και ένα διδακτορικό στην εφαρμοσμένη πληροφορική, ενώ ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία από τη Siemens. Στη συνέχεια εργάστηκε για την MLS όπου μαζί με τον Βασίλη Πολύχρονο, τον οποίο συνάντησε εκεί, ανέπτυξαν το πρώτο σύστημα πλοήγησης στην Ελλάδα. Την ίδια περίοδο γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Ράμναλη και στη συνέχεια, το 2008 ίδρυσε τη BrainBox, με αντικείμενο τη διαχείριση μηχανών από απόσταση και την ανάπτυξη λογισμικού βιώσιμης κινητικότητας.

Ο Βασίλης Πολύχρονος, οικονομολόγος, που προτιμούσε από παιδί να παίζει με τα… κατσαβίδια, αποφάσισε να κάνει στροφή με το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Leeds στα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα βρέθηκε στην MLS και στη συνέχεια, το 2002 ίδρυσε τη GeoSense, που παρείχε υπηρεσίες χαρτογράφησης κυρίως στον αγροτικό κλάδο. Παράλληλα, ασχολήθηκε στους Ολυμπιακούς του 2004 με την ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος και μετά από ένα πέρασμα και από την Compucon επικεντρώθηκε από το 2005 στη GeoSense.

Ο Δημήτρης Ράμναλης, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός με μεταπτυχιακό στη χαρτογραφία και τη γεωγραφική ανάλυση και με ένα διδακτορικό που έμεινε ανολοκλήρωτο, αφού το επιχειρείν τον δελέαζε περισσότερο, συνέπραξε με τον Βασίλη Πολύχρονο στη Geosense. Μάλιστα, η συνεργασία τους μετασχημάτισε την εταιρεία με αιχμή τον κλάδο της γεωπληροφορικής, όπου και βρήκαν κοινά πατήματα με τη BrainBox, προτού πορευτούν από κοινού προς το νέο «στοίχημα» τους. «Πέραν της ανάγκης για πιο φιλικές μεταφορές στα κέντρα των πόλεων, το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί μεγαλύτερη αυτοματοποίηση, που θα σέβεται τον τρόπο ζωή μας και θα την κάνει πιο εύκολη και ασφαλή» λένε οι τρεις φίλοι.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/flyee-i-start-up-apo-ti-thessaloniki-pou-apogioni-tis-metafores-agathon

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ