FPV drones racing: Τι είναι και πώς να ξεκινήσω

- Advertisement -

Αγνοείτε τι είναι τα FPV drones; Ξέρατε ότι γίνονται αγώνες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη;

Είτε το ξέρατε είτε όχι, αυτό είναι το σωστό μέρος για εσάς. Γιατί σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσουμε για το συγκεκριμένο είδος drone, για τις διαφορές του με τα πιο συμβατικά μοντέλα αλλά και θα απαντήσουμε σε ένα συχνό ερώτημα: πώς να ξεκινήσω με τα FPV drones;

Ξεκινάμε αμέσως!

Τι είναι τα FPV drones

Κατ’ αρχάς, η πιο σημαντική πληροφορία που οφείλουμε να σας δώσουμε είναι το τι σημαίνει FPV.

Πρόκειται περισσότερο για μέθοδο πτήσης παρά για τύπο drone. Τα αρχικά FPV, λοιπόν, αντιστοιχούν στο First Person View, δηλαδή προβολή πρώτου προσώπου.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ο χειριστής βλέπει ό,τι ακριβώς βλέπει και το drone, σαν να βρίσκεται πάνω ή μέσα του. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τα ειδικά FPV γυαλιά που συνοδεύουν αυτού του είδους τα drones. 

Αυτά τα γυαλιά συνδέονται με την κάμερα του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να σας δίνεται η δυνατότητα για μια πραγματικά εμβυθιστική εμπειρία, κατά την οποία θα νιώθετε ότι πετάτε μαζί με τον ιπτάμενο φίλο σας.

FPV drones VS Παραδοσιακά drones

Μια πολύ λογική απορία που μπορεί να έχετε είναι το ποιες είναι τελικά οι διαφορές μεταξύ FPV και παραδοσιακών, συμβατικών drones.

Πρώτα απ’ όλα, να πούμε πως η βασική ιδέα είναι προφανώς ίδια και για τα δύο είδη. Είναι τηλεκατευθυνόμενα και εξοπλισμένα με κάμερα που έχει τη δυνατότητα ζωντανών λήψεων.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ τους, τις οποίες θα δούμε παρακάτω.

Εμπειρία πτήσης

Η πρώτη διαφορά είναι η οπτική γωνία του χειριστή. Στην περίπτωση των FPV drones, τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ σε αγώνες, έχετε τη δυνατότητα να πετάτε μαζί με το αεροσκάφος σας και να βλέπετε τα πάντα από την οπτική του, με τη χρήση των ειδικών γυαλιών.

Από την άλλη, ένα παραδοσιακό drone με κάμερα δεν προσφέρει μια τέτοια συναρπαστική εμπειρία, καθώς ο χειριστής του συνήθως βλέπει την πτήση μέσα από την οθόνη του κινητού του.

Ταχύτητα κι ευελιξία

Μια δεύτερη βασική διαφορά αφορά το κομμάτι της ταχύτητας και της ευελιξίας. Τα FPV αγωνιστικά drones(racing drones) είναι συνήθως πολύ ελαφρύτερα από τα συμβατικά.

Έτσι, πιάνουν ταχύτητες άνω των 100 χλμ./ώρα και είναι πολύ πιο ευέλικτα για να μπορούν να παρακάμπτουν τυχόν εμπόδια που συναντούν κατά τους αγώνες. 

Αντίθετα, τα συμβατικά drones, που χρησιμοποιούνται πολύ για σκοπούς ψυχαγωγίας ή κινηματογράφησης, συνήθως πετούν με ταχύτητες 50 χλμ. λόγω του επιπλέον βάρους τους.

Επίσης, είναι πιο σταθερά και δε διακρίνονται από ιδιαίτερη ευελιξία, ενώ και η μπαταρία τους έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Εκπαίδευση – εξοικείωση

Η ευκολία εξοικείωσης είναι το τεράστιο πλεονέκτημα των συμβατικών drones, τα οποία είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε ο χειρισμός τους να είναι αρκετά απλός.

Το πλήθος των ενσωματωμένων χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων (π.χ. αισθητήρες κ.λπ.) με τα οποία είναι εξοπλισμένα τα κάνει ιδιαίτερα εύχρηστα, χωρίς να απαιτούν τόσες πολλές ώρες εκπαίδευσης για να πετύχετε την επιθυμητή εξοικείωση.

Στην απέναντι πλευρά, τα FPV racing drones, λόγω των πολλών αναγκαίων ελιγμών, απαιτούν πολύ πιο εξειδικευμένες ικανότητες πτήσης, οι οποίες θα έρθουν μόνο μετά από αρκετές ώρες εκπαίδευσης.

Ασφάλεια

Ένα παραδοσιακό drone διαθέτει ειδικούς αισθητήρες για τον εντοπισμό και την αποφυγή εμποδίων που μπορεί να οδηγήσουν σε μια σύγκρουση και να κάνουν ζημιά στο όχημα, προσφέροντας τεράστια προστασία.

Αυτό, βέβαια, είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει ένα FPV αγωνιστικό drone, το οποίο διακρίνεται από πολύ μεγαλύτερη ελευθερία να ελιχθεί. Αυτή η ελευθερία, όμως, αυξάνει πολύ τις πιθανότητες να πάει κάτι στραβά, με τις συγκρούσεις να είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Οι συχνές βλάβες θα σας κάνουν να ψάχνετε ανταλλακτικά FPV σε τακτική βάση, οπότε το κόστος συντήρησης θα είναι υψηλότερο σε αυτή την περίπτωση.

FPV drones racing: Πώς να ξεκινήσω

Είδαμε, λοιπόν, τι είναι τα FPV drones και τις κύριες διαφορές που έχουν από τα παραδοσιακά. 

Πριν μπούμε βαθύτερα στο επόμενο θέμα μας, να πούμε πως οι αγώνες με drones αποτελούν ένα πολύ διαδεδομένο άθλημα κυρίως στο εξωτερικό, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αρχίζει να γίνεται γνωστό και στη χώρα μας.

Αν, λοιπόν, σας αρέσει η ταχύτητα και σας συναρπάζουν οι πτήσεις, τότε είναι πιθανό να αναρωτιέστε πράγματα όπως πώς να χειριστώ ένα FPV drone ή πώς να ξεκινήσω drone racing.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι χρειάζεται να κάνετε προκειμένου να μάθετε να πετάτε ένα τέτοιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

1. Χρησιμοποιήστε έναν προσομοιωτή FPV

Ένα βήμα που θα κάνει πιο ομαλή τη μετάβαση στη διαδικασία της πραγματικής πτήσης είναι η χρήση ενός προσομοιωτή FPV (drone simulator).

Οι προσομοιωτές βοηθούν απίστευτα τους αρχάριους να αποκτήσουν, υπό ασφαλείς συνθήκες, τις απαιτούμενες δεξιότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, τέτοιες εικονικές, εκπαιδευτικές πτήσεις θα σας εξοικονομήσουν χρήματα, καθώς ο κίνδυνος αστοχιών είναι πολύ μεγαλύτερος στην περίπτωση των απευθείας δοκιμών στο πεδίο.

2. Πετάξτε έχοντας οπτική επαφή

Μπορεί να μην είναι υποχρεωτικό, ωστόσο θα είναι σίγουρα εξαιρετικά χρήσιμο (και ασφαλές) να μάθετε να χειρίζεστε/πετάτε το drone σας έχοντας οπτική επαφή μαζί του (Line of Sight – LOS).

Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να διατηρείτε οπτική επαφή με το όχημά σας, καθώς έτσι θα μπορέσετε να το ελέγξετε ευκολότερα, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο επείγον περιστατικό ή μια απρόβλεπτη κατάσταση (π.χ. δυσλειτουργία του FPV συστήματος).

3. Εξασκηθείτε σε Acro mode

Το Self-level mode αποτελεί τον ιδανικό τρόπο πτήσης για αρχάριους εάν έχετε κάποιο drone με GPS (που δεν είναι απαραίτητο για drone racing) ή γενικά για αναψυχή.

Ωστόσο, δεν αρκεί στην περίπτωση που επιθυμείτε να παίρνετε μέρος σε αγώνες.

Οι υψηλές αγωνιστικές απαιτήσεις θέλουν μεγαλύτερο έλεγχο και πολύ καλύτερο χειρισμό του αεροσκάφους, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη ρύθμιση σε Acro mode, η οποία επιτρέπει μια πλήρως χειροκίνητη πτήση χωρίς καμία βοήθεια.

Τα παραπάνω βήματα δίνουν την απάντηση στο πώς να ξεκινήσετε αγώνες με FPV drones, οπότε είστε πλέον έτοιμοι για ιπτάμενες περιπέτειες.

FPV drones racing – Επίλογος

Ελπίζουμε το συγκεκριμένο άρθρο να σας βοήθησε να καταλάβετε τι είναι τα FPV drones και πώς να ξεκινήσετε να πετάτε σε αγώνες με αυτά.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια συναρπαστική και πρωτόγνωρη εμπειρία, για την απόλυτη κατάκτηση της οποίας, όμως, χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο και διάθεση.

Αν, λοιπόν, είστε αποφασισμένοι να το κάνετε το νέο σας χόμπι, κάντε την έρευνά σας και διαλέξτε ένα DJI FPV drone για να ξεκινήσετε τις πτήσεις!

Βρείτε τα πάντα για τα drones στο https://myhelis.com/ και αποκτήστε Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειριστή drone στο https://drone.pilotschool.gr/ 

Δρυόπιδος 6 Γαλάτσι Αττικής 

Τηλ Επικοινωνίας : 2102136085

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ