Pentagon Leaks: Η Κίνα ετοιμάζει μονάδα υπερηχητικών drone

- Advertisement -

Από τότε που άνοιξε ο φάκελος των Pentagon Leaks αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες απόρρητες πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Η νέα διαρροή αναφέρει ότι η Κίνα μπορεί σύντομα να φτιάξει ένα κατασκοπευτικό drone μεγάλου ύψους που θα μπορεί να ταξιδεύει τουλάχιστον τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου.

Σύμφωνα δε με την Washington Post,  ένα απόρρητο έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωχωρικής Πληροφοριών, το οποίο δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, δείχνει ότι ο κινεζικός στρατός κάνει τεχνολογικές προόδους που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να στοχεύσει αμερικανικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικές βάσεις γύρω από την Ταϊβάν.

Τι περιλαμβάνει το απόρρητο έγγραφο

Το έγγραφο περιλαμβάνει δορυφορικές εικόνες με ημερομηνία 9 Αυγούστου που δείχνουν δύο πυραυλοκίνητα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη WZ-8 σε μια αεροπορική βάση στην ανατολική Κίνα, περίπου 350 μίλια στην ενδοχώρα από τη Σαγκάη.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι ένα σύστημα επιτήρησης αιχμής που θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να συλλέξει δεδομένα χαρτογράφησης σε πραγματικό χρόνο για να ενημερώσει τη στρατηγική ή να πραγματοποιήσει πυραυλικά πλήγματα σε μια μελλοντική σύγκρουση.

Η αξιολόγηση αναφέρει ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) είχε «σχεδόν σίγουρα» δημιουργήσει την πρώτη μονάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη βάση, η οποία υπάγεται στη Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου, τον κλάδο του κινεζικού στρατού που είναι υπεύθυνος για την επιβολή των αξιώσεων κυριαρχίας του Πεκίνου επί της Ταϊβάν.

Στα χέρια των ΗΠΑ μία σειρά από απόρρητα έγγραφα της Κίνας

Η Washington Post απέκτησε την αξιολόγηση του προγράμματος WZ-8 από έναν σωρό εικόνων με απόρρητα αρχεία που αναρτήθηκαν στο Discord, μια υπηρεσία ομαδικής συνομιλίας που είναι δημοφιλής στους gamers, και φέρεται να προέρχονται από ένα μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης. Το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Άλλα έγγραφα στο φάκελο περιγράφουν λεπτομερώς μια σειρά αποκαλύψεων σχετικά με την κινεζική κατασκοπεία και τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που αποκάλυψαν την ύπαρξη πρόσθετων κινεζικών κατασκοπευτικών μπαλονιών και μια εκτίμηση ότι η Ταϊβάν δεν είναι καλά προετοιμασμένη να αποτρέψει την πρώιμη κινεζική αεροπορική υπεροχή κατά τη διάρκεια μιας εισβολής.

Αυτή η τελευταία αποκάλυψη σχετικά με την πρόοδο έρχεται καθώς η εντατικοποίηση της στρατιωτικής επιθετικότητας γύρω από την Ταϊβάν έχει αυξήσει την ανησυχία για μια κινεζική εισβολή στην αυτοδιοικούμενη νησιωτική δημοκρατία.

Τι προβλέπει ο Burns

Ο διευθυντής της CIA William J. Burns δήλωσε ότι ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping θέλει η PLA να είναι ικανή να καταλάβει την Ταϊβάν μέχρι το 2027, αν και πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο Xi θα διατάξει επίθεση εκείνη τη στιγμή. Τα έγγραφα που διέρρευσαν αναφέρουν ότι η Ταϊβάν είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε κινεζική αεροπορική επίθεση.

Το Πεκίνο παρουσίασε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη WZ-8 το 2019, όταν δύο από τα κατάμαυρα αεροσκάφη πέρασαν από την πλατεία Τιενανμέν κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 70ή επέτειο της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που διοικείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Λίγοι αναλυτές θεώρησαν τότε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πλήρως επιχειρησιακά.

Οι πιθανές διαδρομές του drone

Στην αξιολόγηση της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωχωρικής Πληροφοριών περιλαμβάνονται επίσης πιθανές διαδρομές πτήσης του μη επανδρωμένου αεροσκάφους καθώς και του δικινητήριου βομβαρδιστικού H6-M Badger που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευσή του.

Αφού απογειωθεί από την αεροπορική του βάση, το πολεμικό αεροσκάφος θα πετούσε μέχρι λίγο έξω από τις ανατολικές ακτές της Κίνας πριν απελευθερώσει το αόρατο drone, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να εισέλθει στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν ή της Νότιας Κορέας σε ύψος 100.000 ποδών και να πετάξει με τριπλάσια ταχύτητα από την ταχύτητα του ήχου. Το έγγραφο δεν περιγράφει λεπτομερώς πώς κινείται το drone, αλλά αναφέρει ότι «τα χαρακτηριστικά του κινητήρα σχετίζονται κυρίως με καύσιμα πυραύλων».

Ένας χάρτης των προβλεπόμενων διαδρομών, με την ένδειξη «όχι απαραίτητα έγκυρος», υποδεικνύει τρόπους με τους οποίους οι «ηλεκτροοπτικές» κάμερες και οι αισθητήρες του drone θα μπορούσαν να συλλέξουν πληροφορίες για το κύριο νησί της Ταϊβάν και τη δυτική πλευρά της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της Σεούλ, της πρωτεύουσας. Η χρήση ραντάρ συνθετικού ανοίγματος θα του επέτρεπε να χαρτογραφεί εδάφη τη νύχτα και με ομίχλη.

Γιατί αναφέρεται στην μυστική βάση της Liuan

«Η πρωταρχική χρήση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους δεν θα είναι εναντίον της Ταϊβάν αλλά εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των στρατιωτικών βάσεων τους στον Ειρηνικό», δήλωσε ο Τσι Λι-Πιν, διευθυντής του τμήματος έρευνας αεροναυτικών συστημάτων στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τσουνγκ-Σαν, τον στρατιωτικό φορέα ανάπτυξης όπλων της Ταϊβάν. «Πρόκειται για ένα όπλο για την καταπολέμηση της πρόσβασης και την άρνηση της περιοχής», δήλωσε ο χ είπε.

Το αεροδρόμιο που περιγράφεται στο έγγραφο ως «Liuan» φαίνεται να είναι μια βάση στην κομητεία Dushan της πόλης Lu’an, σύμφωνα με τις συντεταγμένες στο έγγραφο. (Ο πρώτος κινεζικός χαρακτήρας στο Lu’an προφέρεται συχνά ως «liu», αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι «lu»).

Χτίστηκε αρχικά το 1970, στο πλαίσιο της εκστρατείας του ηγέτη Μάο Τσετούνγκ να μεταφέρει ζωτικής σημασίας βιομηχανίες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ορεινές περιοχές, που προκλήθηκε μετά την επιδείνωση των σχέσεων με τη Σοβιετική Ένωση και άφησε την κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας να αισθάνεται ευάλωτη σε επιθέσεις.  Τα υπόστεγα της αρχικής αεροπορικής βάσης, γνωστά τότε ως αεροδρόμιο 8301, ήταν σκαμμένα στην πλαγιά του λόφου και είχαν χαλύβδινες πόρτες πάχους 12 ιντσών, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η επέκταση της βάσης

Μια επισκόπηση των δορυφορικών εικόνων που είναι δημόσια διαθέσιμες στο Google Earth και δόθηκαν στην Post από την Planet Labs δείχνει ότι η βάση έχει επεκταθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, με τουλάχιστον 18 νέες κατασκευές που κατασκευάστηκαν μετά τον Αύγουστο του 2020. Από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, κατασκευάστηκαν νέες, σημαντικά ευρύτερες οδοί που οδηγούν στους λόφους νότια του διαδρόμου προσγείωσης. Σε ορισμένα σημεία, το νέο ξέφωτο έχει πλάτος περίπου 130 πόδια.

Όσοι κάνουν υλικού ανοικτού κώδικα για να παρακολουθούν την κινεζική πολεμική αεροπορία πιστεύουν ότι η βάση φιλοξενεί ένα σύνταγμα της 10ης μεραρχίας βομβαρδιστικών του Ανατολικού Θεάτρου, τον κλάδο που είναι πιθανότερο να διεξάγει αεροπορικές επιθέσεις, εάν η Κίνα εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας επίθεση στην Ταϊβάν.

Ο Joseph Wen, ένας ανεξάρτητος αναλυτής με έδρα την Ταϊπέι που παρακολουθεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κίνα, λέει ότι η βάση ήταν εγκαταλελειμμένη για χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως τόπος γυρισμάτων για μια πατριωτική ταινία δράσης για τον σινοϊαπωνικό πόλεμο.

Παρόλα αυτά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από το 2019 ότι η βάση έχει τεθεί και πάλι σε λειτουργία. Ο Wen έχει παρακολουθήσει μια καταιγιστική οικοδομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης των μονοπατιών που οδηγούν στη νότια είσοδο του σπηλαίου σε σχεδόν 130 πόδια. Το άνοιγμα των φτερών του βομβαρδιστικού αεροπλάνου που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του drone είναι 108 πόδια.

πηγή : tanea.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ