Photo Drone Awards 2022: Μια ματιά σε κάποιες από τις εντυπωσιακές εικόνες που ξεχώρισαν

- Advertisement -

Aνάμεσα σε κρατήρες ηφαιστείων, αερογέφυρες και πολικές αρκούδες και η Σαντορίνη στα μέσα Δεκεμβρίου από τον φακό Έλληνα φωτογράφου

Tην τελευταία δεκαετία, τα drones -μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχουν γίνει ένα όλο και πιο δημοφιλές εργαλείο ανάμεσα στους επαγγελματίες αλλά και στους ερασιτέχνες φωτογράφους. Η μοναδική εναέρια προοπτική που προσφέρουν, επιτρέπουν στους φωτογράφους να απογειώσουν τη δημιουργικότητά τους αλλά και σε εμάς τους θεατές να απολαύσουμε μερικές μαγικές εικόνες όπως αυτές που παρουσιάζονται στα Βραβεία Φωτογραφίας Drone Awards 2022.

Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό του 2022, έφθασαν τις 2.624 με φωτογράφους από 116 χώρες να υποβάλλουν τα έργα τους. Ο Γάλλος φωτογράφος Armand Sarlangue ήταν αυτός που είδε τη συμμετοχή του να ανακηρύσσεται σε φωτογραφία της χρονιάς. Η μυστηριώδης φωτογραφία με τίτλο ”Big Bang”, η οποία δείχνει μια λαμπερή σφαίρα σε σκοτεινό φόντο, μοιάζει να προέρχεται από το διάστημα, αλλά διαδραματίζεται εδώ στη Γη.

Εκτός από τη φωτογραφία της χρονιάς, βραβεία απονεμήθηκαν σε οκτώ κατηγορίες φωτογραφιών και τρεις κατηγορίες βίντεο. Νέες απόψεις της αρχιτεκτονικής, ενδιαφέρουσες ματιές στην άγρια φύση και ματιές σε διαφορετικούς πολιτισμούς, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που κάλυψαν οι νικητές.

Όλοι οι νικητές και οι επιλαχόντες θα δουν τη δουλειά τους να συμπεριλαμβάνεται σε ειδική έκθεση στο Φεστιβάλ Βραβείων της Σιένα στην Ιταλία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την 1η Οκτωβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου.

Οι νικήτριες φωτογραφίες αλλά και εκείνες που ξεχώρισαν

Φωτογραφία της χρονιάς από τον Armand Sarlangue η εικόνα με τίτλο ”Big Bang”. Στην εικόνα, μια δευτερεύουσα ρωγμή που συμβαίνει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον κύριο κρατήρα του ηφαιστείου Fagradalsfjall, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκρηκτικής φάσης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε την ώρα που μια καταιγίδα έπληττε τη δυτική Ισλανδία, με βροχή και ισχυρούς ανέμους. Λόγω των δύσκολων συνθηκών, μια λήψη με drone όπως αυτή είναι μοναδική.

Photo: Armand Sarlangue

Κατηγορία: Αστικό Τοπίο – Urban

Photo: Serhiy Vovk

Ταράτσες της γειτονιάς Kartoffelraekkerne στο Oesterbro. Η γειτονιά χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1800 για τις οικογένειες της εργατικής τάξης. Σήμερα, είναι μία από τις πιο περιζήτητες στην Κοπεγχάγη. (Photo: Serhiy Vovk)

Photo: Liang Dong

Στη φωτογραφία, ένα νέο κτίριο κατοικιών με την ονομασία vertical forest στο Huanggang, σχεδιασμένο από τον Stefano Boeri Architetti. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα για το πώς η φύση θα μπορούσε να ενσωματωθεί στα σύγχρονα κτίρια και τις πόλεις. Εντυπωσιακή εικόνα να βλέπεις τον ενδιαφέροντα συνδυασμό των pixelated παραθύρων και των φυτών. (Photo: Liang Dong)

Photo: Yura Borschev

Στην εικόνα, ένα γήπεδο μπάσκετ μετά από μια αμμοθύελλα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: η άμμος καλύπτει εν μέρει το γήπεδο, αφήνοντας τον θεατή να πάρει μια γεύση από τα αρχικά σχήματα και χρώματα. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα της συλλογής αθλητικών γηπέδων του συγγραφέα που τραβήχτηκε το 2021. (Photo: Yura Borschev)

Photo: Fabian Balint

Φωτογραφία τραβηγμένη πάνω από το παλιό χωριό της Γεμάνας, όπου τα τοξικά νερά και τα υπολείμματα πλημμύρισαν τα σπίτια και άλλα κτίρια. Μπορεί κανείς να δει τον πύργο της παλιάς εκκλησίας που περιβάλλεται από τα «βρώμικα» νερά. (Photo: Fabian Balint)

Photo: Marcin Giba

Ο φωτογράφος τράβηξε αυτή τη φωτογραφία λίγες ημέρες πριν βρεθεί σε lock down η γενέτειρά του, το Rybnik, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Από ψηλά, μια οβάλ πισίνα γεμάτη με ανθρώπους που αράζουν μαζί και διασκεδάζουν. (Photo: Marcin Giba)

Photo: Ningtai Yu

Η Xinghua Qianduo Scenic Area βρίσκεται στην πόλη Qianduo, η οποία είναι μια παγκοσμίως σημαντική γεωργική κληρονομιά και ένα σημείο αγροτικού τουρισμού τεσσάρων αστέρων στην επαρχία Jiangsu. Το γραφικό σημείο είναι διάσημο για το χαρακτηριστικό τοπίο του. Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της εποχής Qingming, οι «παλέτες» που περιβάλλονται από νερό καλύπτονται από χρυσά άνθη ελαιοκράμβης. Αυτή η υπέροχη θέα προσελκύει πολλούς τουρίστες. (Photo: Ningtai Yu)

Κατηγορία: Άνθρωποι και Wedding

Photo: Anindita Roy

Η Ντάκα βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Buriganga. Το ποτάμιο λιμάνι Sadarghat της Ντάκα είναι το πιο πολυσύχναστο λιμάνι του Μπαγκλαντές, με υπηρεσίες προς τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές του ποταμού Buriganga τον διασχίζουν χρησιμοποιώντας μικρές βάρκες. Οι βαρκάρηδες που εργάζονται σε αυτά, συνήθως κοιμούνται τη νύχτα στις ίδιες τις βάρκες. (Photo: Anindita Roy)

Photo: Themistocles Kaltsidis

Αφηρημένη λήψη πάνω από ένα κλειστό ξενοδοχείο στη Σαντορίνη, στα μέσα Δεκεμβρίου. Σε καραντίνα, ο Έλληνας φωτογράφος είχε το χρόνο να απολαύσει αυτό το μικρό ηφαιστειακό νησί και να αποτυπώσει την ίδια του την ουσία. Φωτογραφίζοντας χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, πήρε το χρόνο του για να τελειοποιήσει την τέχνη του όταν κανείς δεν τον παρακολουθούσε. (Photo: Themistocles Kaltsidis)

Photo: Md Tanveer Hassan Rohan

Γυναίκες ταξινομούν ξηρά κόκκινα τσίλι σε ένα εργοστάσιο ξηρής πιπεριάς κόκκινου τσίλι για να τα διατηρήσουν. Η αμοιβή τους σχεδόν 2 δολάρια (160 BDT) για 10 ώρες εργασίας και σε ορισμένα μέρη πληρώνονται ακόμη λιγότερο. Τα τσίλι της Μπογκούρα είναι διάσημα σε όλη τη χώρα. (Photo: Md Tanveer Hassan Rohan)

Photo: Shourjendra Datta

Το αλάτι αποτελεί βασικό μέρος της ζωής μας καθώς και της διατροφής μας. Αυτοί οι δύο εργάτες ασχολούνται με την παραδοσιακή μέθοδο ξήρανσης του αλατιού κάτω από τον καυτό ήλιο. Στη συνέχεια, θα το συλλέξουν και θα το βάλουν σε σάκους για να το μεταφέρουν στην αγορά. (Photo: Shourjendra Datta)

Κατηγορία: Άγρια Ζωή

Photo: Florian Ledoux

Μια νεαρή πολική αρκούδα, ένα yearling, παίζει στο νερό δοκιμάζοντας τον φρέσκο πάγο και πηδάει μπρος-πίσω στο νερό με το αδελφάκι της, ενώ η μητέρα τους ξεκουράζεται κοντά. Αυτή η εικόνα είναι το αποτέλεσμα 5 μηνών, στη διάρκεια των οποίων o φωτογράφος έζησε κοντά στις αρκούδες σε έναν απομακρυσμένο καταυλισμό στην ανατολική ακτή του Σβάλμπαρντ. (Photo: Florian Ledoux)

Photo: Terje Kolaas

Είναι ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας και η λίμνη καλύπτεται σιγά σιγά με πάγο. Μια ομάδα κύκνων Whooper συλλέγει τροφή κατά μήκος της άκρης του πάγου. Η αντίθεση μεταξύ των ασπρόμαυρων χρωματικών στοιχείων κάνει την εικόνα τέλεια διαιρεμένη στα δύο. (Photo: Terje Kolaas)

Κατηγορία: Φύση

Photo: David Rouge

Αυτή η εικόνα είναι το αποτέλεσμα ενός ονείρου που έγινε πραγματικότητα: η συνάντηση της ερήμου με τον ωκεανό. Καθώς το drone ανέβαινε ψηλότερα, ο φωτογράφος παρατήρησε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, όπου το φως τόνιζε τα υπέροχα σχήματα αυτών των αμμόλοφων που εκβάλλουν στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. (Photo: David Rouge)

Photo: Hua Shang

Η πτήση πάνω από τις δύο λίμνες Natron και Magadi με ελικόπτερο επέτρεψε στον φωτογράφο να τραβήξει αυτή τη φωτογραφία. Τα σύννεφα στον ουρανό αντανακλώνται στη λίμνη και τα φλαμίνγκο πετούν από πάνω της δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα. Από ψηλά, τα χρώματα και τα μοτίβα αλλάζουν ανάλογα με το φως και την κατεύθυνση του ανέμου, τα οποία είναι σαν την παλέτα ενός ζωγράφου, πολύχρωμα και συνεχώς μεταβαλλόμενα. (Photo: Hua Shang)

Κατηγορία: Σπορ

Photo: Stephan Bednaic

Στο φεστιβάλ Drill & Chill οι highliners έστησαν πολλαπλές γραμμές που διέσχιζαν το φαράγγι σε μήκος αρκετών εκατοντάδων μέτρων. Ο Γάλλος highliner Benoit είναι ξαπλωμένος στη γραμμή, βοηθώντας τον φωτογράφο με τη λήψη του. Μια εντυπωσιακή σύνθεση. (Photo: Stephan Bednaic)

Photo: Gunjan Guglani

Ενώ ταξίδευε στο Κότσι το 2019, ο φωτογράφος προσκλήθηκε από έναν φίλο του σε έναν διαγωνισμό καρφωμάτων στον οποίο συμμετείχε. Αφού τράβηξε για σχεδόν μια ώρα δεν είχε πάρει τη λήψη που έψαχνε, αλλά ακριβώς όταν η μπαταρία του drone του ήταν έτοιμη να τελειώσει, πήρε την τελευταία ευκαιρία και πήρε αυτή την τέλεια λήψη όπου όλα ευθυγραμμίστηκαν. (Photo: Gunjan Guglani)

Photo: Sirvidas Tadas

Mια τυχαία απαθανατισμένη στιγμή ενός αναβάτη BMX που κάνει «ακροβατικά»: η σκιά του εμφανίζεται ως αρκούδα τσίρκου ή ως τέρας με μικρό ποδήλατο. Η οπτική ψευδαίσθηση κάνει την εικόνα εξαιρετικά όμορφη. (Photo: Sirvidas Tadas)

Photo: Kateryna Polishchuk

Μια λήψη στο αστικό πάρκο στο Χάρκοβο. Η γαλάζια μπάλα στέκεται τέλεια στο κέντρο του πορτοκαλί τμήματος του γηπέδου σε σχήμα ημισελήνου. Τα δύο χρώματα δημιουργούν μια όμορφη αντίθεση στην εικόνα. (Photo: Kateryna Polishchuk)

Πηγή: elculture.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ