Ενα σύγχρονο «όπλο» με εντυπωσιακές δυνατότητες επιτήρησης έχει στη διάθεση του το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας στη «μάχη» με τα πύρινα μέτωπα.
Αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη εμπειρία από τη χρήση των UAV HERON σε αποστολές αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι Ενοπλες Δυνάμεις επιστράτευσαν τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν στη Ρόδο αλλά και για την επιτήρηση ολόκληρης της Επικράτειας.
Μέρα και νύχτα
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου ένα από τα UAV HERON της 390 Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών απογειώθηκε από την 135 Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων λόγω του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς. Μέχρι το απόγευμα πραγματοποιούσε πτήσεις επιτήρησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε περιοχές που σύμφωνα με τον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονταν σε επίπεδο συναγερμού 4.
Όταν η πυρκαγιά της Ρόδου ξέφυγε από κάθε έλεγχο και απείλησε χωριά και τουριστικές περιοχές, το HERON μετακινήθηκε στην επίμαχη ζώνη μεταφέροντας εικόνα υψηλής ανάλυσης στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και από εκεί σε όλες τις υπηρεσίες που συμμετέχουν στο συντονιστικό. Η αποστολή του συνεχίστηκε μέχρι τις βραδινές ώρες ενώ νωρίς το πρωί της Κυριακής επέστρεψε στη Ρόδο καταγράφοντας λεπτό προς λεπτό και με εντυπωσιακή ακρίβεια την εξέλιξη των πύρινων μετώπων.
Το HERON παρείχε πολύτιμες πληροφορίες, απαραίτητες για τον συντονισμό τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων μέσων. Έχοντας τη δυνατότητα να πετά στα 30.000 πόδια, αρκετά ψηλά ώστε να μην εμποδίζει τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, επέτρεπε τον καλύτερο συντονισμό των μέσων ο οποίος γινόταν όχι μόνο βάσει πληροφοριών αλλά και από τη ζωντανή εικόνα που έφτανε στις οθόνες του συντονιστικού.
Εμπειρία στην επιτήρηση πυρκαγιών
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν αναπτυχθεί και στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 που έπληξαν τη βόρεια Εύβοια. Τα HERON είχαν μόλις συμπληρώσει δύο μήνες σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο οι υπηρεσίες τους ήταν πολύτιμες για τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Αυτές τις ημέρες και όσο ο βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιές παραμένει υψηλός, στην επιτήρηση της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας συμμετέχουν και τα μικρότερα drones που διαθέτουν οι στρατιωτικές Μονάδες. Παράλληλα, εκτός από μη επανδρωμένα, το σημαντικό έργο της επιτήρησης αναλαμβάνουν και πέντε ελικόπτερα UH-1H Huey με καθημερινές πτήσεις από τις 14:00 έως τις 17:00 στη Χίο, τη Λέσβο, τη Σάμο, την Κω, τη Λάρισα και τον Βόλο.
Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις
214 στρατιωτικά περίπολα χερσαίας επιτήρησης με 1.284 άτομα και 642 οχήματα παραμένουν στη διάθεση του συντονιστικού της Πολιτικής Προστασίας ενώ σε ετοιμότητα δύο ωρών βρίσκονται όλα τα τμήματα και τα μέσα των σχεδίων «Ξενοκράτης» (5.312 άτομα) και «Δευκαλίων» (341 άτομα). Συνεχείς είναι και οι περιπολίες σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων γύρω από όλα τα στρατόπεδα της χώρας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επιτήρηση κεντρικών οδών στην Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό, το Αιγάλεω, το Όρος Μερέντα και τη Νέα Μάκρη.
Σε ετοιμότητα παραμένουν και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και οι Μονάδες του Υγειονομικού ενώ στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, όπως η Πυραυλάκατος «ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ» που κλήθηκε να συνδράμει την εκκένωση τουριστών στη Ρόδο.
Πηγή: kathimerini.gr