Σε κάθε περίπτωση, η πτήση drone σε Προστατευόμενες Περιοχές απαιτεί ειδική άδεια από την Υπηρεσία Πολεμικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Απόφαση Αριθμ. Δ/ΥΠΑ/21860/1422, ΦΕΚ 3152-Β-2016, Κανονισμός – γενικό πλαίσιο πτήσεων ΣμηΕΑ – Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών).
Από νομικής άποψης, τονίζεται ότι η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία προστατεύει τα άγρια πουλιά, τις φωλιές, τα αβγά και εν γένει τον αναπαραγωγικό τους κύκλο. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ Η.Π. 37338/1807/Ε.103 (ΦΕΚ 1495/Β/06.09.2010) δυνάμει της οποίας μεταφέρεται στην εθνική έννομη τάξη η Οδηγία για την προστασία των άγριων πτηνών, προβλέπει στο άρθρο 6 αυτής ότι απαγορεύεται η σκόπιμη ενόχληση των άγριων πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της φωτογράφησης, κινηματογράφησης και βιντεοσκόπησής τους, ιδίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξαρτήσεως των νεοσσών.
Τα παραπάνω επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Λίμνης Κερκίνης και Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής, οι οποίοι έχουν υπό την ευθύνη τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας που αποτελούν περιοχές σπάνιων ή και προστατευόμενων πουλιών, και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με αφορμή βίντεο που αναρτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ΜΜΕ για τα χιλιάδες φοινικόπτερα στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα. Τα παράνομα βίντεο με λήψη από drone δείχνουν τα πουλιά εμφανώς ενοχλημένα να πετούν επί πολλή ώρα σε πανικό μακριά από τις φωλιές τους.