Καταγγελία: «Η Πολεμική Αεροπορία συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν τα Drones – Θέμα χρόνου να συμβεί ατύχημα»

- Advertisement -

Στο επικίνδυνο ζήτημα της «συνύπαρξης» drone με… μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, αναφέρεται ο Κωνσταντίνος Τόττης, Χειριστής – Εκπαιδευτής ΣμηΕΑ.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι είναι θέμα χρόνου να σημειωθεί κάποιο σοβαρό ατύχημα, καθώς τα αεροσκάφη πετούν σε χώρους όπου δεν ισχύει απαγόρευση πτήσεων για μη επανδρωμένα πτητικά μέσα!

Διαβάστε την επιστολή του στο idrones.gr:

«Αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από κάθε ”αεροπορική” λογική. Η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί αυθαίρετα εναέριο χώρο στον οποίο τα ΣμηΕΑ δεν έχουν καμία απαγόρευση πτήσεων.

Είναι κοινό μυστικό πλέον και το έχουμε αποδεχθεί όλοι σαν πάγια κατάσταση αλλά δυστυχώς είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάποιο ατύχημα. 

Σε περιοχές που τα ΣμηΕΑ δεν έχουν καμία απαγόρευση πτήσεων,μαχητικά αεροσκάφη κάνουν χαμηλές πτήσεις σε ύψος 200-300ft. Αυτό συμβαίνει κατα κύριο λόγο κοντά σε περιοχές όπου υπάρχουν πτέρυγες μάχης.

Για τα επανδρωμένα αεροσκάφη τα ΣμηΕΑ είναι ένας αόρατος εχθρός.

Δεν θα προλάβουν να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο και να κάνουν οποιονδήποτε ενέργεια αποφυγής.

Για τους χειριστές ΣμηΕΑ τα επανδρωμένα αεροσκάφη είναι επίσης αόρατα. Ως γνωστόν το μαχητικό πρώτα το βλέπεις και μετά το ακούς. Ιδίως εάν είναι σε ύψος 200-300ft πραγματικά είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ενεργήσεις κατάλληλα και να κάνεις οποιοδήποτε ελιγμό αποφυγής. 

Προσωπικά έχω βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση πάνω από 5 φορές σε διάστημα 5 ετών.

Τα περιστατικά πληθαίνουν και κανείς δεν κάνει τίποτα.

Τον Δεκέμβριο του 2021 έχω στείλει επιστολή στο ΚΕΑΠΕ (Κέντρο Ασφάλειας Πτήσεων Και Εδάφους) της πολεμικής αεροπορίας χωρίς πρακτικά να λάβω κάποια απάντηση. Αρχές Ιανουαρίου απέστειλα εκ νέου επιστολή στο ΚΕΑΠΕ  η οποία έπειτα από 15 μέρες μένει αναπάντητη.    

Τα ερωτήματα πολλά που δυστυχώς παραμένουν αναπάντητα.

-Ποιος δίνει διαταγές για τόσο χαμηλές πτήσεις;

-Μήπως λειτουργούν αυτόνομα οι πιλότοι;

Γνωρίζουν αυτοί που δίνουν διαταγές ή οι πιλότοι ότι ανα πάσα στιγμή τα μαχητικά κινδυνεύουν με σύγκρουση με ΣμηΕΑ βάρους ως και 25 κιλών;

Γνωρίζουν τις συνέπειες της σύγκρουσης μαχητικού με ΣμηΕΑ 25 κιλών;

Μήπως υπάρχει η τακτική ότι θα βασιστούν στην νομοθεσία ότι εάν γίνει σύγκρουση την ευθύνη την έχει ο χειριστής ΣμηΕΑ επειδή δεν απέφυγε το επανδρωμένο αεροσκάφος οπότε πρακτικά δεν θα έχουν καμία ευθύνη;

Τα ΣμηΕΑ ήρθαν για να μείνουν και η εξέλιξη τους θα είναι πέρα από κάθε προσδοκία και φαντασία και η Πολεμική Αεροπορία συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν».

Τόττης Κωνσταντίνος 

Χειριστής – Εκπαιδευτής ΣμηΕΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ