Το να αισθάνεται κάποιος ότι οι άλλοι τον ακούν προσεχτικά και ότι νιώθουν όσα βιώνει είναι εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας. Η ζωή κινείται τόσο γρήγορα που οι περισσότεροι παραπονιούνται ότι δεν παίρνουν από τον περίγυρο τους τη συναισθηματική υποστήριξη που θα ήθελαν, ενώ η περιβόητη «ενσυναίσθηση» εξακολουθεί να αγνοείται.
Και παρόλο που όλα μηχανοποιούνται και αυτό μπορεί για ορισμένους να οξύνει το πρόβλημα, μία νέα μελέτη που διεξήχθη στο USC Marshall School of Business δείχνει πως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) – που πολλοί τρέμουν – θα μπορούσε, σε κάποιο βαθμό, να καλύψει το συναισθηματικό κενό.
Τεχνητή Νοημοσύνη: Ένας καλός ακροατής
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έλαβαν μηνύματα που δημιουργήθηκαν μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης ένιωσαν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη ζεστασιά και παρηγοριά από εκείνους που έλαβαν μηνύματα γραμμένα από ανθρώπινο χέρι.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη υπερείχε επίσης στην ανίχνευση των συναισθημάτων του ατόμου. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά υπάρχουν μερικοί βασικοί λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν το αποτέλεσμα, καθώς τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης:
- Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να αναλύουν τη γλώσσα και να εντοπίζουν συναισθηματικές ενδείξεις
- Δεν αποσπώνται από τις δικές τους σκέψεις ή συναισθήματα, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά με τους ανθρώπους
- Δεν έχουν προκαταλήψεις και δεν κάνουν δεύτερες σκέψεις
- Εκπαιδεύονται σε τεράστια σύνολα δεδομένων και διαθέτουν μία εκτεταμένη βιβλιοθήκη μοτίβων και γλωσσικών ενδείξεων
- Εντοπίζουν λεπτές αποχρώσεις στη συναισθηματική επικοινωνία, που μπορεί να διαφεύγουν από έναν απλό άνθρωπο
Επιδημία μοναξιάς
«Στο πλαίσιο μίας αυξανόμενης επιδημίας μοναξιάς, ένα μεγάλο μέρος του κινήτρου μας ήταν να δούμε αν η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους να νιώσουν ότι ακούγονται», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Yidan Yin.
Η μελέτη δείχνει ότι τα μηνύματα που δημιούργησε η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν καλύτερα στο να επικεντρώνονται στην αναγνώριση και την επικύρωση της συναισθηματικής κατάστασης του παραλήπτη. Αυτό έκανε τους αποδέκτες των μηνυμάτων να νιώθουν πως κάποιος, όντως, τους καταλαβαίνει, ενισχύοντας την ελπίδα και περιορίζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία τους.
Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικής εμπειρίας και συναισθηματικών προκαταλήψεων της Τεχνητής Νοημοσύνης, την κάνει να διατηρεί μία μη επικριτική προσέγγιση, δημιουργώντας έτσι έναν ασφαλή χώρο για το άτομο που χρειάζεται υποστήριξη.
Οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν να «διορθώσουν» τα προβλήματα κάποιου με πρακτικές συμβουλές, όταν το άτομο αναζητά πρωτίστως συναισθηματική στήριξη.
Το πρόβλημα μετά την αποκάλυψη της αλήθειας
Όταν, ωστόσο, οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν ότι τα μηνύματα ενσυναίσθησης προέρχονταν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην πραγματικότητα ένιωσαν ότι τους άκουγαν λιγότερο.
«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι τόσο η πραγματική πηγή του μηνύματος όσο και η υποτιθέμενη πηγή του μηνύματος έπαιζαν ρόλο», λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης Cheryl Wakslak.
«Οι άνθρωποι αισθάνονταν ότι ακούγονται περισσότερο όταν λάμβαναν ένα μήνυμα από Τεχνητή Νοημοσύνη παρά από άνθρωπο», αλλά όταν το έμαθαν, αυτό τους έκανε να νιώσουν ότι δεν υπάρχει κανείς γι’ αυτούς εκεί έξω.
Η προοπτική συνεργασίας
Αυτή η έρευνα δεν σημαίνει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη πρόκειται να αντικαταστήσει τους κολλητούς μας. Αντιθέτως, υποδεικνύει μία συναρπαστική προοπτική συνεργασίας.
Οι άνθρωποι, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να μάθουν πολλά από τον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη αναλύει τα συναισθήματα και προσαρμόζει το λεξιλόγιό της, καθώς είναι πολλές οι φορές που οι αγαπημένοι μας παραπονιούνται πως «δεν τους ακούμε» ή που εμείς, ενώ θέλουμε, δεν βρίσκουμε λόγια παρηγοριάς για να μοιραστούμε.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μας δείξει πώς να το κάνουμε αποτελεσματικά», λέει η Yin.
Επιπλέον, οι λύσεις που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσαν να παρέχουν άμεση και οικονομικά προσιτή συναισθηματική υποστήριξη, ιδίως για όσους δεν έχουν άλλες διεξόδους ή κοινωνικούς πόρους.
Με λίγα λόγια, η έρευνα ανοίγει νέες δυνατότητες γύρω από την υποστήριξη της ψυχικής υγείας, αλλά και εργαλεία για καλύτερη επικοινωνία και ίσως ακόμη και βαθύτερη αυτογνωσία
Πηγή: Pride.gr
Με πληροφορίες από Earth.com