Την απόκτηση ενός νέου μη επανδρωμένου συστήματος HERON Mk2 ενεργοποίησε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας στο Πεντάγωνο. Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η αγορά, θα πρόκειται για το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του συγκεκριμένου τύπου που θα ανήκει στις Ενοπλες Δυνάμεις καθώς τα δύο συστήματα που ήδη επιχειρούν έχουν αποκτηθεί με τη μέθοδο leasing.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα είναι αρκετά ώριμο για να εισαχθεί στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων και έπειτα στο ΚΥΣΕΑ, ώστε η ΓΔΑΕΕ να προχωρήσει στη σύνταξη της σύμβασης το ταχύτερο δυνατόν.
Παράλληλα, στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν στην «Κ» ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Ισραήλ για την αγορά και των δύο «νοικιασμένων» UAV HERON, παλαιότερης έκδοσης Mk1, όταν ολοκληρωθεί η περίοδος εκμίσθωσης, αποσκοπώντας στην ενίσχυση του ελληνικού στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αποδώσουν εντός των προσεχών μηνών.
Ενίσχυση του στόλου UAV
Στους σχεδιασμούς του ΓΕΕΘΑ βρίσκεται η δημιουργία ενός στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα καλύπτουν όλη την γκάμα των αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτός από την επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών, στις προτεραιότητες που θέτουν οι επιτελείς βρίσκεται η μεταφορά εικόνας υψηλής ευκρίνειας με υπέρυθρες και θερμικές κάμερες για τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης καθώς και η δυνατότητα πλήγματος με τη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων μάχης UCAV.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2024 θα φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα γαλλικής κατασκευής UAV Patroller που αγοράστηκαν μέσω της νατοϊκής υπηρεσίας προμηθειών NSPA και θα ανήκουν στον Στρατό Ξηράς. Ο κύριος ρόλος των τεσσάρων Patroller θα είναι η συμμετοχή σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, η συλλογή πληροφοριών και η αναγνώριση/κατάδειξη στόχων σε μεγάλης έκτασης περιοχές αφού έχουν τη δυνατότητα Hand Over μεταξύ των σταθμών ελέγχου, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και σε μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.
Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και για τα αμερικανικής κατασκευής MQ-9 Reaper, αλλά και για τη ναυτική τους έκδοση MQ-9B Sea Guardian, αν και προς το παρόν δείχνει να «προηγείται» η προμήθεια των ισραηλινών HERON.
Στην υπηρεσία των ΕΔ και της Πολιτικής Προστασίας
Τα δύο μισθωμένα HERON που ανήκουν στη δύναμη της 390 Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου έχουν καταγράψει πολλές επιτυχίες στο πεδίο της έγκαιρης διαβίβασης πληροφοριών και στον νευραλγικό τομέα της επίγνωσης της κατάστασης, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταναστευτικές ροές στον Εβρο και το ανατολικό Αιγαίο αλλά και τις κινήσεις της Τουρκίας σε περιόδους κρίσεων.
Πολύ σημαντική κρίνεται η συμβολή τους και στην πυροπροστασία, με τα HERON να επιχειρούν το 2021 στη Βόρεια Εύβοια αλλά και το φετινό καλοκαίρι στη Ρόδο, τη Δαδιά και τη Νέα Αγχίαλο. Χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα, και για την αποτίμηση της ζημίας στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, όταν λόγω της επικινδυνότητας δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τα στελέχη του ΤΕΝΞ. Σημαντικό ρόλο στην αποτίμηση της κατάστασης αλλά και τον συντονισμό των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας έπαιξαν και στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.
Πηγή: Myvolos.net