Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι χειριστές drone για τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία

- Advertisement -

Απο 1-1-2021 ισχύουν οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί Δείτε παρακάτω σε μορφή ερωτοαπαντήσεων τα σημαντικότερα σημεία :

1.Τι υποχρεώσεις έχει ένας νέος ιδιοκτήτης drone;

Απ.Ο νέος ιδιοκτήτης  drone  έχει υποχρέωση να εγγραφεί  ως εκμεταλλευόμενος στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Δείτε αναλυτικά πως γίνεται η εγγραφή εδώ.

2.Είναι πάντα υποχρεωτική η εγγραφή στο πληροφοριακό σύστημα της ΥΠΑ;

Απ. Η εγγραφή είναι υποχρεωτική ΕΚΤΟΣ από τις δυο παρακάτω περιπτώσεις: α) Όταν το drone θεωρείται παιχνίδι Σύμφωνα με την ΥΠΑ παιχνίδια θεωρούνται: Τα προϊόντα που σχεδιάστηκαν και προορίζονται είτε αποκλειστικά είτε όχι, να χρησιμοποιηθούν ως παιχνίδια από παιδιά κάτω των 14 ετών, θα πρέπει να θεωρούνται παιχνίδι, να συμμορφώνονται με την οδηγία 2009/48/ΕΚ για την ασφάλεια των παιχνιδιών και δεν εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών για τα drones. β)Όταν το drone δεν έχει κάμερα ή αισθητήρα ικανό να ανιχνεύσει προσωπικά δεδομένα και ζυγίζει λιγότερο από 250 γραμμάρια.

3.Μετά την εγγραφή στην ΥΠΑ ποιες ενέργειες πρέπει να ακολουθήσει ο εκμεταλλευόμενος;

Απ. Γενικά θα  πρέπει  να αποκτήσει  πτυχίο  ανάλογα  με την κατηγορία του drone που πρόκειται να χρησιμοποιήσει. Η απόκτηση πτυχίου drone ΔΕΝ  απαιτείται μόνο εάν χρησιμοποιείται  πολύ ελαφριά drone και πιο συγκεκριμένα : α)εάν το drone έχει  σήμα CE και ανήκει στην κατηγορία CE 0 (το βάρος του δηλαδή είναι μικρότερο από 250 γραμμάρια ).Τότε θα πρέπει να μελετήσετε  μόνο τις οδηγίες του κατασκευαστή και β)εάν το drone είναι ιδιοκατασκευής με βάρος μικρότερο από 250 γραμμάρια.

Ωστόσο, εάν το  drone  σας είναι πάνω από 250 γραμμάρια  πρέπει να παρακολουθήσετε την απαιτούμενη εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα όλοι οι χειριστές  drone που πετούν στις υποκατηγορίες A1, A2 και A3 είναι υποχρεωμένοι :α)Να είναι εξοικειωμένοι με το εγχειρίδιο χρήσης του drone .β)Να ολοκληρώσουν  ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό σχολείο  που παρέχεται από μια εγκεκριμένη από την ΥΠΑ σχολή  καθώς και να περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις .

Επιπλέον στην υποκατηγορία Α2 πρέπει πέρα  από τα παραπάνω: α)να ολοκληρώσετε μια  αυτο-πρακτική εκπαίδευση που έχει σαν σκοπό την εξοικείωση αλλά και την απόκτηση επαρκούς ελέγχου των συστημάτων του drone  και αυτό πρέπει να πραγματοποιείται σε μια περιοχή όπου δεν ενέχετε κίνδυνο για την ασφάλεια  άλλων  ανθρώπων. β)Να υποβληθείτε σε πρόσθετη εξέταση θεωρητικών γνώσεων που παρέχονται από μια σχολή drone 

Ωστόσο τα διπλώματα στην ανοιχτή κατηγορία χωρίζονται σε 3 υποκατηγορίες
Α1 στην οποία ανήκουν τα drone με βάρος μέχρι 250 γραμμάρια η οποία χωρίζεται σε δυο υποκατηγορίες C0 : 0-250 γραμμάρια και C1: 250-900 γραμμάρια 
Α2 στην οποία ανήκουν τα drone με βάρος από 900 έως 4 κιλά 
Α3 στην οποία ανήκουν τα drone με βάρος από 4 – 25 κιλά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ευρώπη  μεχρι στιγμής κανένα drone (οπως δηλ το dji mavic mini και mini 2)δεν φέρει σήμα CE και αυτός ειναι ο λόγος που χρειάζεται δίπλωμα για να μπορείτε να το πετάξετε 

4.Είναι υποχρεωτικό με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς να δηλωθεί το drone;

Απ. Σύμφωνα με τους νέους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, τo drone ΔΕΝ  δηλώνεται αλλά  μόνο εσείς ως χειριστής/εκμεταλλευόμενος του drone. Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ωστόσο όσο αφορά το drone να βρίσκεται και να φαίνεται σε εμφανές σημείο (πάνω στο drone ) ο αριθμός εκμεταλλευόμενου που έχουμε χορηγηθεί από  την ΥΠΑ.

Σύμφωνα με την οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας :Μόλις εγγραφείτε, λαμβάνετε τον «αριθμό εγγραφής εκμεταλλευομένου drone» (το πρόθεμα της χώρας μας: GRC και δεκατρία αλφαριθμητικά στοιχεία) ο οποίος πρέπει να εμφανίζεται/επικολλάται πάνω σε όλα τα drones που σας ανήκουν, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν κατασκευαστεί ιδιωτικά. Πρέπει επίσης να ανεβάσετε (upload) τον «αριθμό μητρώου εκμεταλλευομένου»¨(αριθμό εγγραφής εκμεταλλευομένου + συν τρία (3) κρυφά αλφαριθμητικά στοιχεία (που πρέπει να είναι γνωστά μόνο σε εσάς)) στο «σύστημα απομακρυσμένης αναγνώρισης» (remote identification system) των drones σας (εφόσον διαθέτουν το εν λόγω σύστημα).

Η μη συμμόρφωση του εκμεταλλευομένου με τις υποχρεώσεις του επισύρει χρηματικά πρόστιμα και άλλες διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 153 του Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου.

5.Ποιό είναι το κατώτερο όριο ηλικίας για έναν πιστοποιημένο χειριστή;

Απ. Η ελάχιστη ηλικία για χειριστές drones (οι οποίοι πρέπει να εγγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα της ΥΠΑ) στην «ανοιχτή» και στην «ειδική» κατηγορία είναι 16 ετών. Ωστόσο, δεν υπάρχει ελάχιστη ηλικία για να πετάξετε ένα drone με σήμανση C0 στην υποκατηγορία A1.Ωστόσο για να βγάλει κάποιος δίπλωμα αλλά η ηλικία του είναι 16-18 ετών θα πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση των γονέων / κηδεμόνων του.

6.Μπορούμε να πετάμε το drone μας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας; Για τις νυχτερινές πτήσεις απαιτείται ειδική άδεια;

Απ. Ναι μπορούμε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας .Δεν  υπάρχει περιορισμός όπως υπήρχε με τον προηγούμενο εθνικό κανονισμό Όσο για τις νυχτερινές πτήσεις δεν απαιτείται ειδική άδεια παρά μόνο να υπάρχει ένα  πράσινο  στροβοσκοπικό φως τοποθετημένο στο drone το οποίο να φαίνεται κατά τη διάρκεια της νυχτερινής πτήσης.

7.Ισχύει η υποχρεωτική κατάθεση σχεδίου πτήσης, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος κανονισμός;

Απ. Όχι πλέον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα προς το παρόν. 

8.Το DAGR  ισχύει; Και εάν ναι, πώς θα λειτουργεί;

Απ. Το DAGR με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό έχει πλέον συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ακολουθεί περιγραφή του DAGR:Η εφαρμογή DAGR (Drone Aware – GR) είναι μέρος του  πληροφοριακού σύστημα πραγματικού χρόνου της ΥΠΑ για τις πτήσεις των Συστημάτων μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) στην Ελλάδα. Το DAGR παρέχει όλες τις  συμβουλευτικές πληροφορίες στους χειριστές και τους εκμεταλλευόμενους ΣμηΕΑ σχετικά με τους περιορισμούς των πτήσεων. Επίσης μέσα από το ίδιο σύστημα δίνει και τη δυνατότητα αποστολής σχεδίων πτήσης . Το σύστημα περιλαμβάνει ακόμα στοιχεία σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη των αιτημάτων πτήσης, καθώς επίσης και τα αεροναυτικά δεδομένα και άλλες σχετικές πληροφορίες

9.Σε ποιες περιοχές επιτρέπονται οι πτήσεις drone;

Απ. Οι πτήσεις επιτρέπονται σε καθορισμένες γεωγραφικές ζώνες (οι οποίες ζώνες βρίσκονται και στο λογισμικό πτήσης του drone). Μπορούμε να συμβουλευτούμε ωστόσο το σύστημα DAGR  προτού πραγματοποιήσουμε την πτήση μας για να ελέγξουμε αν επιτρέπεται να πετάξουμε εκεί μου επιθυμούμε.

10.Σε ποιες περιοχές ΔΕΝ επιτρέπονται οι πτήσεις drone;

Απ. Τα drones δεν μπορούν να πετούν πάνω από περιοχές όπως :εθνικά πάρκα ,φυλακές, πρεσβείες, νοσοκομεία, υπουργεία και γενικώς δημόσια κτίρια ,σχολεία ,αρχαιολογικούς  χώρους, περιοχές natura , στρατόπεδα ,κέντρα πόλεων και κοντά σε αεροδρόμια. Σε αυτές τις περιοχές  μπορούν να πετούν drone κάτω από  ορισμένες προϋποθέσεις και με ειδική  άδεια πτήσης. 

11.Τι προβλέπεται με τις πτήσεις πάνω από ανθρώπους ή συγκεντρώσεις;

Απ. Στην «ανοιχτή» κατηγορία δεν μπορούμε να πετάμε  πάνω από μη εμπλεκόμενους ανθρώπους, εκτός εάν έχετε ένα drone ιδιωτικής κατασκευής με βάρος κάτω των 250g ή ένα drone που αγοράστηκε έχοντας ετικέτα αναγνώρισης κλάσης (CE) 0 ή 1. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει  να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο κατά τον οποίο πετάτε πάνω από ανθρώπους.

Εάν έχετε ένα drone με σήμανση C2, στην υποκατηγορία A2, κατά γενικό κανόνα, διατηρήστε το  σε πλευρική απόσταση από οποιοδήποτε μη εμπλεκόμενο άτομο. Η πλευρική ωστόσο  απόσταση πρέπει  να είναι μικρότερη από το ύψος στο οποίο πετάει το drone (κανόνας 1:1, δηλαδή εάν το drone πετά σε ύψος 40m, η απόσταση από οποιοδήποτε μη εμπλεκόμενο άτομο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40m) και ποτέ μην πετάτε πιο κοντά από 30m οριζόντια από οποιοδήποτε μη εμπλεκόμενο άτομο.

Μη εμπλεκόμενο άτομο είναι το άτομο που δεν συμμετέχει με κανέναν τρόπο στην πτήση  με το drone ή δε γνωρίζει τις οδηγίες και τις προφυλάξεις ασφαλείας που παρέχονται από τον εκμεταλλευόμενο του drone. Εμπλεκόμενο είναι το άτομο που συμμετέχει στη δραστηριότητα, κατανοεί το ρίσκο και είναι σε θέση να ελέγξει τη θέση του drone όταν πετάει.

12.Ποιά είναι τα όρια πτήσης του drone;

Απ. Τα όρια πτήσης του drone σε ύψος είναι τα 120 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους ή την μέση στάθμη της θάλασσας  και πρέπει να έχουμε  συνεχή οπτική επαφή με το drone όταν το πετάμε.(οριζόντια το όριο πτήσης δηλ είναι μέχρι εκεί που βλέπουμε το drone )Σημείωση : Η ΥΠΑ μπορεί να καθορίσει μικρότερα όρια ύψους πτήσης από τα 120 μέτρα σε μερικές περιοχές.

13.Μπορώ να πετάω υπό την επήρεια αλκοόλ;

Απ. Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ – φαρμάκων ή άλλων ουσιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον χειρισμό σου 

14.Μπορώ να μεταφέρω υλικά με το drone;

Απ. Απαγορεύεται η μεταφορά και η ρίψη αντικειμένων με το drone 

15.Η ασφάλιση του drone είναι υποχρεωτική;

Απ: Απαιτείται ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων για κάθε drone όταν :α) χρησιμοποιείται για επαγγελματικούς σκοπούς και β) το βάρος του drone είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 4 κιλών και αφορά ερασιτεχνική χρήση.

16.Ποιά έγγραφα οφείλει να έχει ο χειριστής σε περίπτωση ελέγχου απο την αστυνομία ή κάποια άλλη αρχή;

Απ. Αρχικά οφείλει να έχει τον αριθμό εγγραφής εκμεταλλευομένου πάνω στο drone σε εμφανή σημείο όπως αναλύσαμε στην ερώτηση 4.Όσο αφορά τα έγγραφα που πρέπει να έχει μαζί του είναι η ασφάλεια (αν απαιτείται),το πτυχίο χειριστή του drone το οποίο να είναι σε ισχύ, την ειδική άδεια αν απαιτείται  για την πτήση στην περιοχή και τέλος εκτυπωμένα τα :UAS.OPEN.020 πτήσης στην υποκατηγορία Α1 UAS.OPEN.030 πτήσης στην υποκατηγορία A2UAS.OPEN.040 UAS   πτήσης στην υποκατηγορία Α3 UAS.OPEN.050   ευθύνες του χειριστή στην ανοιχτή κατηγορία. Καλό βέβαια είναι να έχει εκτυπώσει και τον χάρτη από το DAGR της περιοχής στην οποία θα πετάξει .

17.Σε περίπτωση που θέλω να ταξιδέψω με το αεροπλάνο μπορώ να πάρω το drone μαζί μου;

Απ. Ναι μπορώ αλλά πρέπει να επικοινωνήσω με την αεροπορική εταιρεία με την οποία θα πετάξω προκειμένου  να πάρω οδηγίες για το πώς θα τοποθετηθεί το drone ή εξαρτήματα (ειδικά οι μπαταρίες) του drone μέσα στο αεροπλάνο  
Η ομάδα του idrones σας εύχεται καλές πτήσεις με ασφάλεια!!!!

Ευχαριστούμε και τον συνεργάτη μας κ. Νίκο Τσούμα απο την www.dronexprts.gr για τις πληροφορίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ