Η Σχολή Patras Drone Academy είναι από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια για χειριστές drone στη Δυτική Ελλάδα, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες εκμάθησης, σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τις επιταγές της Νομοθεσίας.
Το idrones.gr συνομίλησε με τον διευθυντή της Δημήτρη Κουκούτση, με τον οποίο είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Μιλήστε μας παρακαλώ για τη σχολή. Τι διδασκαλίες προσφέρετε και γιατί είναι απαραίτητες για τους νέους –ή τους παλαιότερους- υποψήφιους χειριστές;
Δημήτρης Κουκούτσης: Η σχολή ξεκίνησε τα τέλη του 2018 με έδρα την Πάτρα , η απόφαση αυτή έγινε με γνώμονα την αγάπη που υπήρχε από παλαιά με τον αερομοντελισμό και στην συνέχεια μοιραία πέρασε στα Drone.Το όραμα ,όπου έγινε και επιτυχία εντέλει ήταν να μπορέσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε την αεροπορική παιδεία σε όλους τους υποψήφιους μαθητές, οπού στις σύμφωνες με την Ελληνική Νομοθεσία εξετάσεις πιστοποίησης ,ποσοστό που άγγιζε το 99%
Πραγματικά μεγάλη επιτυχία και είμαι υπερήφανος γ ‘αυτό το στόχο, φυσικά σε αυτό συνετέλεσαν και οι συνεργάτες μου εκπαιδευτές των θεωρητικών μαθημάτων και μάχιμους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Η Patras Drone Academy είναι από τις πρώτες σχολές που πήρε την άδεια λειτουργίας με την νέα νομοθεσία της ΕΕ και του EASA , έχοντας στο ενεργητικό της νέες ανανεωμένες συνεργασίες , με νέα πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης και με όλα τα θεωρητικά μαθήματα σε μορφή ηχογραφημένων video διάρκεια 5 ωρών , σε κάθε ενότητα ο υποψήφιος θα μπορεί να κατεβάσει το βιβλίο σε pdf αρχείο , επίσης θα βρει και τα ερωτηματολόγια τις κάθε ενότητας πριν τις τελικές εξετάσεις.
Σκοπός μας είναι μετά το πέρας των θεωρητικών μαθημάτων να γνωρίζετε ακριβώς τι σας επιτρέπετε και όχι και φυσικά την επιτυχία στις εξ αποστάσεως εξέταση. Εκτός από την Α1-Α3 & Α2 Ανοιχτή κατηγορία ,διδάσκουμε το Night Fly , το B-vlos , σεμινάρια φωτομετρίας , σεμινάρια του SORA & τέλος βγάζουμε και εκπαιδευτές χειριστών UAS , όσο αφορά την Ειδική κατηγορία. Βρισκόμαστε εν αναμονή από την ΥΠΑ , ώστε να ξεκινήσει και στην χώρα μας η Ειδική κατηγορία.
Οι παλιοί μαθητές μπορούν να αλλάξουν κατηγορία από την Ανοιχτή στην Ειδική, και να ακολουθήσουν κάποια ειδικότητα της σχολής, όσο για τους καινούργιους υποψηφίους θα πάρουν την απαραίτητη γνώση που χρειάζεται ώστε να πετάνε νόμιμα και με ασφάλεια το Drone ,για επαγγελματική ή ερασιτεχνική χρήση.
Για όποιον ενδιαφέρεται και για πτητικά μαθήματα, η σχολή αναλαμβάνει την ατομική εκπαίδευση του κάθε ενδιαφερόμενου σε ασφαλή περιοχή και με πτητικά μέσα της σχολής. Επίσης σύντομα θα είναι και έτοιμο το e-shop , οπού θα μπορεί πλέον ο υποψήφιος χειριστής να προμηθεύεται από μας και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε ένας υποψήφιος χειριστής, με φιλοδοξία να γίνει καλός και υπεύθυνος στην εργασία ή στο χόμπι του; Ποιες αρχικές συμβουλές θα δίνατε;
Καταρχάς θα πρέπει να υπάρχει αγάπη για αυτό που κάνει, να είναι τυπικός με τις διαδικασίες check list πριν την πτήση και check list μετά την πτήση, να προσπαθεί πάντα για το καλύτερο με γνώμονα την ασφάλεια των πτήσεων , να μην υπερβαίνει τα όρια του κάθε μηχανήματος έχοντας διαβάσει το εγχειρίδιο του κατασκευαστή αλλά και τα όρια της νομοθεσίας του EASA, σχετικά με το ύψος και πλάτος, να αποφεύγει τις απαγορευμένες περιοχές και να συμβουλεύεται από το site της ΥΠΑ το Dagr.
Για κάποιον αρχάριο που θα ξεκινήσει να ασχοληθεί με τα drone, καλό θα ήταν να πάει σε μια σοβαρή σχολή όπου θα τον καθοδηγήσει σωστά μέσω των θεωρητικών και πτητικών μαθημάτων να πετά το Drone με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.
Γιατί να ασχοληθεί κάποιος, σε οποιοδήποτε επίπεδο, με τα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα στη χώρα μας;
Η ραγδαία εξελισσόμενη αγορά της Τεχνολογίας των Drone έχει φτάσει σε ένα επίπεδο όπου το 2024 εκτιμάται ότι θα αγγίζει το ποσό το 43 δις δολάρια έναντι 14 δις δολάρια το 2018. Μόνο στην Ευρώπη το ποσό αυτό θα φτάσει 9,7 δις δολάρια.
Όπως αντιλαμβάνεστε το ποσό είναι τεράστιο και αν μέσα σε αυτό προσθέσουμε ότι σύντομα θα μπει σε λειτουργεία το 5G, όπου θέλοντας και μη θα απογειώσει τα Drone σε άλλο επίπεδο, δεν βλέπω τον λόγο να μην ασχοληθεί κάποιος με αυτόν το τόσο αναπτυσσόμενο τομέα.
Σε ποιο στάδιο της πτήσης ή τεχνικής διαδικασίας δίνετε μεγαλύτερη έμφαση στη διδασκαλία σας και παροτρύνετε τους σπουδαστές σας να δίνουν τη μεγαλύτερη προσοχή;
Σε όλα τα στάδια, δεν υπάρχει εφησυχασμός ούτε χαλάρωση από την έναρξη της πτήσης μέχρι και την προσγείωση. Ο χειριστής θα πρέπει να κάνει focus σε όλοι την διαδικασία, επίσης εκτός από τον έλεγχο των καιρικών συνθήκων την ώρα που έχουμε προγραμματίσει μια πτήση, θα πρέπει να έχουμε το κατάλληλο ένδυμα και παπούτσια ανάλογα με την εποχή, απαραίτητα γυαλιά ηλίου, φαρμακείο όταν είμαστε στην εξοχή, να έχουμε κοιμηθεί καλά, να μην έχουμε καταναλώσει αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ και άλλα πολλά για να μπορεί να είναι ασφαλής ο χειριστής. Να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι ο καλύτερος χειριστής είναι αυτός που απογειώθηκε με ασφάλεια, έκανε την δουλειά ή το χόμπι του με ασφάλεια και στο τέλος προσγειώθηκε με ασφάλεια.
Πώς κρίνετε την κατάσταση στη χώρα μας, τόσο όσον αφορά στη σχετική νομοθεσία –με την ανανέωση που έγινε- και στις δυνατότητες εφαρμογής και επιβολής της, όσο και σχετικά με την ανάπτυξη και τη χρήση των drones;
Ήταν επιτακτική ανάγκη για ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για όλες τις χώρες της ΕΕ. Η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα ασφάλειας του χειριστή αλλά και των υπολοίπων μη εμπλεκόμενων ανθρώπων, καθώς και την αποφυγή σύγκρουσης με επανδρωμένα αεροσκάφη!
Όλοι οι χειριστές UAS θα πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί με την άδεια του χειριστή ανοιχτής κατηγορίας, αν και εφόσον αντιμετωπίζει τις λειτουργίες στην κατηγορία χαμηλότερου κινδύνου, όπου η ασφάλεια διασφαλίζεται από τον οperator ή την ειδική κατηγορία οπού καλύπτει τις πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις, όταν ο operator διασφαλίζει την ασφάλεια που λαμβάνει άδεια λειτουργίας από την αρμόδια εθνική αρχή πριν από την έναρξη της επιχείρησης, μετά τη διενέργεια αξιολόγησης κινδύνου για την ασφάλεια, η οποία θα καθορίσει τις απαραίτητες απαιτήσεις για ασφαλείς εργασίες.
Η χώρα μας είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο χειριστών αλλά και ασφάλειας, σε αυτό συνέβαλαν οι υψηλού επιπέδου σχολές που λειτουργούν στην Ελλάδα μιας και η Εθνική νομοθεσία ήταν αρκετά δύσκολη με πολλές απαιτήσεις και φυσικά με πολλές γνώσεις γύρω από το αντικείμενο.
Πώς αντιλαμβάνεστε το μέλλον του κλάδου και της βιομηχανίας των Drones; Τι περιμένετε να δείτε και ποιες, ίσως, «κακές» συνήθειες να καταργηθούν;
Το σύνολο σχεδόν των εταιρειών παραδόσεων (courier) πειραματίζονται με drones που μεταφέρουν (ή και παραδίδουν) προϊόντα κάθε είδους. H Amazon που παρέδωσε ήδη με drone το πρώτο δέμα σε καταναλωτή τον Δεκέμβριο του 2016, εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι μη επανδρωμένων αεροσκαφών χρησιμοποιούνται ήδη από στρατιωτικές μονάδες σε όλο τον κόσμο κυρίως για επιτήρηση, αλλά και για επιχειρήσεις (αμυντικές και επιθετικές).
Η λεγόμενη «γεωργία ακριβείας», από τη χρήση της τεχνολογίας για την αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών και της παράλληλης εξοικονόμησης κόστους και πόρων. Βασικός πυλώνας της είναι τα drones μέσω των αεροφωτογραφιών και όχι μόνο. Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει την εύκολη και οικονομικά προσιτή τοποθέτηση πολυφασματικών αισθητήρων απεικόνισης σε drones – ακόμη και σε καταναλωτικά μοντέλα που μπορούν να αποκτήσουν και να χειρίζονται οι ίδιοι οι αγρότες. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να ελέγχουν καθημερινά τις εκτάσεις τους, να αξιολογούν την υγεία των καλλιεργειών και των ζώων τους ή να επιθεωρούν τις καιρικές συνθήκες, και στη συνέχεια να λαμβάνουν τις απαιτούμενες αποφάσεις.
Στο μέλλον ο επίγειος ψεκασμός αγροτικών καλλιεργειών να αντικατασταθεί από τον εναέριο, μέσω της τεχνολογίας των drones. Παράλληλα, τα drones μπορούν να παρέχουν στους γεωργούς των ορεινών περιοχών της χώρας τη δυνατότητα να ψεκάσουν πιο εύκολα και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που κρύβουν στη διαδικασία αυτή τα επικλινή εδάφη.
Η εναέρια αναζήτηση, στην έρευνα και διάσωση, με αεροσκάφη είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μπορούν να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες αναζήτησης. Οι εναέριες περιπολίες με drones σύντομα θα είναι κοινός τόπος γύρω από τις κατοικίες και τους δρόμους, ενώ με την ένταξη video analytics και λογισμικού αναγνώρισης προσώπου θα μπορούσε να σταματήσει περιστατικά πριν ακόμα αυτά συμβούν.
Προβλέπεται ότι μέχρι το 2025 τα περισσότερα σπίτια θα έχουν drones ασφαλείας που θα τοποθετούνται σε στέγες, ή ταράτσες, ενώ εκτιμά ότι παρόμοια θα είναι και η υιοθέτηση αντίστοιχων συσκευών από τις επιχειρήσεις.
Μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος της αύξησης γύρω από τα Drone, υπάρχουν και άλλες εφαρμογές οπού δουλεύουν σήμερα με απίστευτη επιτυχία , όπως σε φωτογράφιση ενός μυστήριου στην εκκλησία η σε τοπογραφικές εργασίες η σε μεσιτικές εργασίες σε γενικές γραμμές το Drone έχει αλλάξει την οπτική μας.
http://www.patrasdroneacademy.eu/
info@patrasdroneacademy.eu
Τηλ επικοινωνίας 6976796666